dataverzameling, HoNOS+ vragenlijst, gegevensuitwisseling, consumentenbond, zorgvraagtypering, Wegiz, privacy, AVG OK-vignet, AVG, cybersecurity, gegevensuitwisseling, bemoeizorg

13 mei 2024 – Jaarlijks ontvangen 1,4 miljoen mensen in Nederland geestelijke gezondheidszorg. Deze zorg moet goed zijn. Daar hoort ook duidelijkheid bij over wat er moet gebeuren als dit niet het geval is. De overheid wil de wet aanpassen die hierover gaat; de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz). Een van…

ruth peetoom, de nederlandse ggz ,

12 mei 2024 – Vandaag is het de Dag van de Verpleging, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt geschonken aan verpleegkundigen. Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz, eert al die verpleegkundigen om wat zij doen. Of ik dit jaar mee wilde doen als panellid van de Mid-Term Review Master GGZ Verpleegkunde van de Hogeschool…

nummer 113, kosteloos bellen

12 mei 2024 – Staatssecretaris Van Ooijen (VWS) stuurt de Tweede Kamer het rapport ‘Kosteloos bellen naar het nummer 113: Verdieping implementatie’. Op 30 april 2024 heeft onderzoeksbureau dialogic haar rapport ‘Kosteloos bellen naar het nummer 113: Verdieping implementatie’ aan mij toegezonden. Met dit onderzoek is invulling gegeven aan de moties van het toenmalige kamerlid…

examenstress, student, stress, examenangst,

11 mei 2024  –  Vanaf 14 mei starten de schriftelijke examens voor het het middelbaar onderwijs. Een spannende tijd voor veel leerlingen en hun ouders! Gespannen zijn voor een examen is in principe niet erg. De spanning helpt je alert te zijn en beter te presteren. Dit is gezonde stress. Maar sommige mensen hebben last…

complexe problemen, congres, meervoudige en complexe problemen

11 mei 204 – Op donderdag 6 juni 2024 vindt het congres ‘Gezinnen met meervoudige en complexe problemen’ plaats in Eindhoven. Gezinnen met meervoudige en complexe problemen hebben vaak te maken met verschillende, met elkaar verweven uitdagingen en problemen, die elkaar kunnen versterken en het oplossen ervan kunnen bemoeilijken. Voor hulpverleners is het ook vaak…

DIAGNOSSE AUTISME

10 mei 2024 – Wegens grote interesse is de brochure Een diagnose autisme… en dan? in herdruk gegaan.  De gedrukte brochures zijn inmiddels verspreid onder de NIPA-lidinstellingen. Niet alleen de papieren versie van de brochure heeft grote aftrek gevonden, de digitale versie werd alleen al vanaf de website van Phrenos 3219 keer gedownload sinds juli…

ORATIE, mentale gezondheid

9 mei 2024 – Wat is mentale gezondheid eigenlijk, hoe kunnen we het zo goed mogelijk bevorderen en wat is de rol van beleidsmakers, professionals, onderzoekers en systemen daarin? Daarover sprak Prof. Dr. Laura Shields-Zeeman op 6 mei tijdens haar oratie ‘Swimming Upstream’ aan de Universiteit Utrecht. Hiermee aanvaardde zij haar ambt als bijzonder hoogleraar…

jongeren, schuldhulpverlening, schulden, schuldenbeleid , energiekosten, schulden, financieel problemen , challenge armoede, schuldregeling, schulden, arme gezinnen, armoede, schulden, stress

9 mei 2024 –  Maar liefst twee op de vijf (40%) jongeren heeft afgelopen jaar weleens moeite gehad met het betalen van een rekening. Dit blijkt uit onderzoek van incasso-en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn, uitgevoerd onder 1.034 jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Flanderijn wil met dit onderzoek (Pdf) de staat van betaalproblematiek onder deze groep…

SUPER CHILL , APP

9 mei 2024 –  Steeds meer kinderen kampen met emotionele problemen.  Al op de basisschool hebben leerlingen last van mentale klachten en prestatiedruk. Hoe kun jij je kinderen  daarbij ondersteunen? Stichting Super Chill heeft een gratis en reclamevrije app voor kinderen op de basisschool. De kinderen hebben last van mentale klachten door toegenomen prikkels en…

ouderen, autisme, ouderen met autisme

6 mei 2024- Hilde Geurts laat zien hoe je in wetenschappelijk onderzoek naar autisme structureel kunt samenwerken: met clinici, maar vooral ook met de mensen waar het om gaat, ouderen met autisme.  Onderzoek doen vanuit een ivoren toren was nooit aan Hilde Geurts besteed. Als onderzoeker naar onder andere autisme en ADHD, werkt ze al jarenlang…

psychose, kwaliteit van leven ,herstel, langdurige ggz, kwaliteitsstatuut ggz, cliëntevaluatie

5 mei 2024 – In hoeverre verbeteren mensen met een psychose in hun persoonlijk herstel en kwaliteit van leven? Kenniscentrum Phrenos heeft, in samenwerking met Amsterdam UMC locatie AMC en UMCG, een meta-analyse gepubliceerd in Schizophrenia Bulletin over veranderingen over tijd in persoonlijk herstel en kwaliteit van leven bij mensen met een psychotische stoornis. De…

onderwijs, zelfdoding in het suïcidepreventie , onderwijs, universiteiten, burn-out, leraren, mentale gezondheid, cluster 4-en praktijkonderwijs, Taboeiend, CITO, autisme en onderwijs, mentaal welbevinden

4 mei 2024 – Nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) suggereert dat personen met een hoger opleidingsniveau een lager risico hebben op psychiatrische problemen. De studie geeft aan dat langdurig onderwijs kan dienen als een beschermende factor tegen aandoeningen zoals depressie, ADHD, alcoholafhankelijkheid en angst. Gegevens van 1,7 miljoen Nederlandse personen en wereldwijde…

DNA-test, schizofrenie, DNA, bijwerkingen

3 mei 2024 – Nog niet eerder is het embryonale brein in kaart gebracht. Maar nu hebben Marijn Schipper en Danielle Posthuma van de Vrije Universiteit Amsterdam en Camiel Mannens en Sten Linnarsson van het Karolinska Institutet in Zweden een grote atlas gemaakt van een half miljoen cellen in het embryonale brein. Ook hebben zij…