Tien keer zoveel suïcidale gedachten onder mensen met autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

25 maart 2024 – Suïcidaliteit komt onder mensen met autisme tien keer zoveel voor als onder de algemene bevolking. Uit recent onderzoek blijkt dat 80 procent van de 1164 ondervraagden uit het Nederlands Autisme Register (NAR) last van suïcidale gedachten heeft (gehad). In de algehele Nederlandse bevolking is dat slechts rond de acht procent.

Van deze 80 procent heeft 38,7 procent een plan gemaakt en deed 15 procent daadwerkelijk een poging tot zelfdoding. Mensen met autisme zijn extra kwetsbaar voor gedachten aan zelfdoding door onder meer zwartwitdenken, zich onbegrepen voelen, prikkelgevoeligheid en een vaak late of verkeerde diagnose. Hoe meer autistische kenmerken iemand heeft, hoe groter de kans op gedachten aan zelfdoding. Ook eenzaamheid blijkt een belangrijke voorspeller.

Door de resultaten van dit onderzoek van Jaël van Bentum (UU) gaan bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) alle alarmbellen af. Het onderzoek maakt heel duidelijk dat er specifiek beleid nodig is voor mensen met autisme. De NVA roept ook iedereen in de samenleving op om meer begrip te hebben voor mensen met autisme.

Evenwicht

Voor te veel mensen met autisme is het leven één grote evenwichtsoefening. Het kost ze vaak grote moeite om op alle levensgebieden – zoals onderwijs, zorg, relaties, werk, wonen en vrije tijd goed te (blijven) functioneren. Soms kunnen kleine veranderingen er al toe leiden dat mensen met autisme langdurig vastlopen.

Daarbij is het flink schipperen tussen de verwachting van de maatschappij om te voldoen aan de niet-autistische norm, en het verlangen om trouw te blijven aan je authentieke zelf.

Levensloopbegeleiding

Het is hoog tijd om te zorgen voor de juiste autismekennis op de juiste plek. Daarom zet de NVA zich onder meer in voor het recht op levensloopbegeleiding voor alle mensen met autisme. Een levensloopbegeleider voorkomt op een later moment zwaardere zorg, schooluitval, werkverzuim, bijstand, schuldenproblematiek, eenzaamheid en ga zo maar door. Dankzij een levensloopbegeleider staat iemand met autisme er op moeilijke momenten niet meer alleen voor.

Autismeweek

Van zaterdag 30 maart tot en met zaterdag 6 april vindt de NVA Autismeweek plaats met als thema ‘De Kunst van het Evenwicht’. Tijdens deze Autismeweek zijn er in het hele land activiteiten. Kijk voor meer informatie op autismeweek.nl of autisme.nl

Bron: persbericht

Praten helpt! 

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Dit bericht is 3339 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail