suïcidepreventie, preventie, debat over mentale gezondheid , arbeidsmarkt in de zorg, armoede- en schuldenbeleid, VWS-begrotingsdebat, toegang, ggz en jeugdzorg , MIND, de nederlandse ggz, zelfregiecentra, kamerdebat ggz, , politiek, integraal zorgakkoord, Liza, psychologen, de nederlandse ggz, preventie, regeldruk, SER-rapport, verslaving, specialistische ggz-klinieken, K&J-psycholoog NIP, voorjaarsnota, eigen bijdrage jeugdhulp, tweede kamer, sluitingen, brandbrief, kamerbrief, hoofdlijnendebat , begrotingsbehandelingen , preventieakkoord, mentale gezondheid, topggz, wet verplichte ggz, het grote zorgdebat, jeugdwet , betere ggz, wachte

16 mei 2024 –  Op dinsdag 14 mei vond in de Tweede Kamer het tweede deel van de plenaire behandeling van de initiatiefwet Integrale Suïcidepreventie plaats. Het betrof een wetsvoorstel dat niet door het kabinet maar door de Kamerleden zelf werd voorgesteld. Staatssecretaris Van Ooijen vergezelde hen vanuit het demissionaire kabinet als adviseur. Eerder, op…

verkennend gesprek, jeugdautoriteit, restitutiepolis, langdurige zorg, bijstandsschuld, PGB, zorgkosten, basispakket, financiële problemen , budget, langdurige zorg, ggz, zorgprestatiemodel, dwangsom

15 mei 2024 – Na de ervaringen met het verkennend gesprek in verschillende regio’s adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een landelijke bekostiging. Ze adviseert de minister dit te doen in de vorm van een experiment met een vrij tarief voor 2025. De Nederlandse ggz hoopt dat de minister dit advies snel overneemt zodat de financiering…

hoogbegaafdheid,

14 mei 2024 – Naar schatting is 5 tot 12 procent van alle patiënten in de ggz hoogbegaafd. Toch worden mensen met hoogbegaafdheid lang niet altijd herkend, met alle schadelijke gevolgen van dien. Rogier Poels, gezondheidspsycholoog en psychotherapeut wil daar verandering in brengen. Wat is het, hoe herken je het en hoe ga je ermee…

dataverzameling, HoNOS+ vragenlijst, gegevensuitwisseling, consumentenbond, zorgvraagtypering, Wegiz, privacy, AVG OK-vignet, AVG, cybersecurity, gegevensuitwisseling, bemoeizorg

13 mei 2024 – Jaarlijks ontvangen 1,4 miljoen mensen in Nederland geestelijke gezondheidszorg. Deze zorg moet goed zijn. Daar hoort ook duidelijkheid bij over wat er moet gebeuren als dit niet het geval is. De overheid wil de wet aanpassen die hierover gaat; de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz). Een van…

ruth peetoom, de nederlandse ggz ,

12 mei 2024 – Vandaag is het de Dag van de Verpleging, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt geschonken aan verpleegkundigen. Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz, eert al die verpleegkundigen om wat zij doen. Of ik dit jaar mee wilde doen als panellid van de Mid-Term Review Master GGZ Verpleegkunde van de Hogeschool…

nummer 113, kosteloos bellen

12 mei 2024 – Staatssecretaris Van Ooijen (VWS) stuurt de Tweede Kamer het rapport ‘Kosteloos bellen naar het nummer 113: Verdieping implementatie’. Op 30 april 2024 heeft onderzoeksbureau dialogic haar rapport ‘Kosteloos bellen naar het nummer 113: Verdieping implementatie’ aan mij toegezonden. Met dit onderzoek is invulling gegeven aan de moties van het toenmalige kamerlid…

examenstress, student, stress, examenangst,

11 mei 2024  –  Vanaf 14 mei starten de schriftelijke examens voor het het middelbaar onderwijs. Een spannende tijd voor veel leerlingen en hun ouders! Gespannen zijn voor een examen is in principe niet erg. De spanning helpt je alert te zijn en beter te presteren. Dit is gezonde stress. Maar sommige mensen hebben last…

complexe problemen, congres, meervoudige en complexe problemen

11 mei 204 – Op donderdag 6 juni 2024 vindt het congres ‘Gezinnen met meervoudige en complexe problemen’ plaats in Eindhoven. Gezinnen met meervoudige en complexe problemen hebben vaak te maken met verschillende, met elkaar verweven uitdagingen en problemen, die elkaar kunnen versterken en het oplossen ervan kunnen bemoeilijken. Voor hulpverleners is het ook vaak…

DIAGNOSSE AUTISME

10 mei 2024 – Wegens grote interesse is de brochure Een diagnose autisme… en dan? in herdruk gegaan.  De gedrukte brochures zijn inmiddels verspreid onder de NIPA-lidinstellingen. Niet alleen de papieren versie van de brochure heeft grote aftrek gevonden, de digitale versie werd alleen al vanaf de website van Phrenos 3219 keer gedownload sinds juli…

ORATIE, mentale gezondheid

9 mei 2024 – Wat is mentale gezondheid eigenlijk, hoe kunnen we het zo goed mogelijk bevorderen en wat is de rol van beleidsmakers, professionals, onderzoekers en systemen daarin? Daarover sprak Prof. Dr. Laura Shields-Zeeman op 6 mei tijdens haar oratie ‘Swimming Upstream’ aan de Universiteit Utrecht. Hiermee aanvaardde zij haar ambt als bijzonder hoogleraar…