Psychedelica kunnen een ‘wonder’middel zijn tegen depressie maar …

Facebooktwitterlinkedinmail

17 januari 2021 – Psychedelica, zoals MDMA, ketamine en psilocybine,  worden populairder als medicatie tegen posttraumatische stressstoornis of depressie. Er is voor mensen met een depressie een  behandeling met een ketamine-neusspray.  En hoewel de resultaten positief zijn  zijn er ook zorgen over een de snelle opmars van psychedelica. De medische wereld is enthousiast, maar waarschuwt ook voor een te snelle en ondoordachte invoering op de markt, zo meldt de NOS.nl 

De zorgen betreffen met name het feit dat mensen zelf gaan experimenteren met deze middelen zonder proffesionele begeleiding.  Daarnaast is het belangrijk om onafhankelijk klinisch onderzoek te doen naar  het gebruik van psychedelica in de behandeling van psychische aandoeningen, vinden vijftien wetenschappers van verschillende universiteiten en ziekenhuizen in een manifest.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt gedurende zijn of haar leven te maken met depressieve klachten. Bij zo’n 30 procent van de mensen werken de huidige antidepressiva niet voldoende. De inzet van psychedelica kan voor deze groep een oplossingen zijn.  Er zijn meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat psychedelica, zoals MDMA en ketamine, effectief kunnen zijn bij psychiatrische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis.

Bijzonder is dat het gebruik van psychedelica als medicinale ondersteuning van de therapie soms al na één dosis effect te lijkt hebben. Er is echter nog te weinig  bekend over de langetermijneffecten van het gebruik van psychedelica en over de effecten bij de meest kwetsbare patiënten. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

In Nederland is esketamine – een variant van ketamine – inmiddels geregistreerd als medicijn voor mensen met een hevige depressie. Naar verwachting zullen ook andere psychedelica de komende jaren worden gereguleerd.

Deze ontwikkelingen zijn niet nieuw. In de vijftiger jaren werden hallucinogenen al onderzocht door psychiaters, toen ook met zeer positieve resultaten. Maar er werden ook steeds meer ‘bad trips’ gerapporteerd wat reden was voor de overheid om psychedelica  wettelijk te verbieden. Om herhaling van dit scenario te voorkomen  pleiten wetenschappers nu voor onderzoek en aansturing.

Bron: nos.nl 

Dit bericht is 5284 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail