Twitter maakt depressie meer bespreekbaar met #WhatYouDontSee #3GoodThings en #openup

Facebooktwitterlinkedinmail

10 april 2018 – Depressie is een ziekte waar nog steeds niet genoeg over wordt gesproken binnen de samenleving. En daar wil Twitter een handje bij helpen. Onder een aantal verschillende hashtags wordt het onderwerp besproken. De acties #WhatYouDontSee, #3GoodThings en het Nederlandse #openup zijn hier voorbeelden van, zo meldt Dutchcowboys.nl.

#WhatYouDontSee
De hashtag #WhatYouDontSee vat het stigma samen van veel mensen die getroffen zijn door een depressie. Op het eerste gezicht is een depressie niet zichtbaar en daarom zien veel mensen het als ‘gewoon’ verdriet. In werkelijkheid is het een ernstige en vaak dodelijke ziekte. De populariteit van de hashtag #WhatYouDontSee helpt om deze perceptie te veranderen. Er ontstaat zo namelijk aandacht voor het onderwerp, de Tweets wekken begrip en redden mogelijk zelfs levens.

Afgelopen zaterdag, 7 april, was het Wereldgezondheidsdag. Dit jaar was de slogan “Universal Health Coverage”. De focus lag hiermee op uitgebreide medische zorg en snelle toegang tot behandeling. Veel patiënten die lijden aan een depressie moeten lang wachten op een afspraak met een therapeut die ze wel dringend nodig hebben. Terwijl anderen niet eens in behandeling durven te gaan, omdat ze bang zijn voor uitsluiting. Het terugdringen van deze remmingen en angsten om de toegang te vergemakkelijken, is een belangrijke taak voor onze samenleving. De strijd om het stigma van depressie te doorbreken vindt iedere dag plaats op Twitter.

Twitter verbindt

Via Twitter kunnen mensen direct in contact komen met organisaties en vrijwilligers die ondersteuning bieden. Het erover kunnen praten en ideeën uitwisselen, is van groot belang voor mensen die lijden aan een depressie. Dit maakt hashtags zo krachtig: het brengt getroffenen samen met mensen die kunnen helpen, ongeacht de tijd en plaats. Door de hashtag te gebruiken, kunnen mensen van over de hele wereld samenkomen. Hiermee kan uiteindelijk het stigma van geestelijke gezondheid verbroken worden.

#3GoodThings

Soms zijn het de kleine dingen die het doen. De hashtag #3GoodThings is opgericht om mensen aan te moedigen om Tweets te delen over de positieve momenten uit het leven. De Tweets motiveren en geven hoop aan anderen.

#Openup

Meer dan 4/10 jongeren heeft last van psychische klachten. Toch rust er nog steeds een gigantisch taboe op het openlijk praten over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis. Terwijl praten juist hartstikke belangrijk is. Daarom heeft NPO 3FM de handen ineen geslagen met MIND en stimuleert jongeren met #openup ‘uit de kast te komen’ met hun psychische klachten.

#Faceofdepression

De hashtag #faceofdepression geeft antwoord op de belangrijke vraag: ‘Hoe ziet een depressief persoon er eigenlijk uit?’ Velen hebben hier namelijk een verkeerd beeld van. De foto’s die bij deze hashtag worden gedeeld, laten zien dat mensen met een depressie deze gedachten juist verbergen en ‘gewoon’ normaal doen.

Stephan Bouwman

Onlangs werd de discussie over het onderwerp ‘depressie’ weer aangewakkerd in Nederland. Dit kwam doordat radio dj Stephan Bouwman van Q-music openlijk over zijn depressie sprak op de radio. Veel mensen reageerden op het item en spoorden daarmee ook weer andere mensen aan om er openlijk over te praten.

Dit bericht is 3616 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail