Psilocybine oftewel paddo’s bij therapieresistente depressie?

Facebooktwitterlinkedinmail

paddo's , psilocybine

16 september 2016 – De Engelse onderzoeksgroep van Robin Carhart-Harris en David Nutt publiceerde in mei dit jaar een onderzoek naar het gebruik van psilocybine met psychologische ondersteuning voor de behandeling van therapieresistente depressie  in the Lancet Psychiatrie.

Psilocybine is de hallucinerende stof die in verschillende schimmelsoorten en paddestoelen voorkomt en die ook recreatief door mensen wordt gebruikt.

Onderzoek naar de effecten van psychedelica bij psychiatrische aandoeningen is niet nieuw.  Zo zijn er onderzoeken bekend waarbij LSD werd ingezet voor de behandeling van oorlogstrauma’s  door de Leidse professor Bastiaans, onderzoek naar het gebruik van de partydrug ketamine bij depressies en al eerder onderzoek toonde de werking van paddo’s en LSD aan bij depressie en verslaving.

In 2030 zal depressie de aandoening met de grootste last voor de maatschappij zijn. Er is daarom grote behoefte aan een alternatief voor de huidige antidepressiva, met name voor patiënten bij wie deze medicatie niet voldoende of geen  effect heeft.

De meest voorkomende bijwerkingen  van psilocybine in het Engelse onderzoek waren voorbijgaande angstklachten en verwardheid. Bij geen van de patiënten werden na een behandelsessie psychotische symptomen vastgesteld. Ook zijn er geen tekenen dat patiënten verslaafd raakten. Wanneer patiënten bij inname en de uren daarna goed gemonitord worden, lijkt psilocybine een veilige behandelmethode

Hoewel het geen daadwerkelijke effectiviteitsstudie betrof, zijn de resultaten van het onderzoek van Carhart-Harris en co indrukwekkend en biedt  het  een ingang voor een breder dubbelblind onderzoek naar de werking van psilocybine als mogelijk antidepressivum.

Bron en uitgebreid artikel: dejongepsychiater.nl 

Dit bericht is 6436 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail