Pre- en postnatale depressie treft ook vaders

Facebooktwitterlinkedinmail

20 februari 2017 – Naast aanstaande moeders kunnen ook vaders last krijgen van een pre- en postnatale depressie. Een op de 25 mannen zou volgens de onderzoekers symptomen van een postnatale depressie vertonen. Een op de vijftig van hen zou last hebben van symptomen die geassocieerd worden met een prenatale depressie, zo meldt NU.nl.

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in JAMA Psychiatry, werden 3.523 Nieuw-Zeelandse mannen bestudeerd waarvan de vrouw of vriendin zich in het derde trimester van de zwangerschap bevond. Negen maanden na de geboorte van het kind werden de mannen opnieuw onderzocht.

De kans op een prenatale depressie zou volgens de onderzoekers vergroot worden wanneer de aanstaande vader te kampen heeft met stress of een slechte gezondheid. Mannen die na de geboorte van hun kind last kregen van depressieve klachten bleken vaak sociale- of relatieproblemen te hebben.

Ook mannen die al eerder een depressie hadden gehad of werkloos waren, bleken een verhoogde kans op een postnatale depressie te hebben. Uit het onderzoek bleek dat mannen vooral last hebben van een prenatale depressie, terwijl uit eerder onderzoek onder vrouwen blijkt dat de postnatale depressie juist vaker voorkomt.

Invloed
Volgens onderzoeker Lisa Underwoord wordt tegenwoordig vrij veel aandacht besteed aan de postnatale depressie bij vrouwen, maar is over mannen weinig bekend. “We worden ons steeds meer bewust van de invloed die vaders hebben op de psychosociale en cognitieve ontwikkeling van hun kinderen”, zegt ze.

“Aangezien een depressie bij de vader een direct en indirect effect kan hebben op de kinderen, is het belangrijk dat we deze tijdig herkennen en behandelen. En dat begint met een stukje bewustwording van de risicofactoren.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4334 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail