Korrelatie krijgt steeds meer vragen van jongeren over seks en stress

Facebooktwitterlinkedinmail

korrelatie

4 juli 2016 – Korrelatie krijgt steeds meer hulpvragen van jongeren. Zij hebben vooral vragen over werkstress en (on)veilige seks. Dit blijkt uit het jaarverslag 2015 van de hulp- en advieslijn, dat deze week is aangeboden aan het ministerie van VWS. 34% van de hulpvragers is tussen de 15 en 29 jaar oud. Zij maken vooral gebruik van de chat.

Het valt de hulpverleners van Korrelatie op dat jongeren vooral contact opnemen over werkgerelateerde problemen. Jean-Pierre van de Ven, als psycholoog verbonden aan Korrelatie: “Het gaat veelal om starters op de arbeidsmarkt die veel stress ervaren of bang zijn voor/kampen met een burn-out. Ook over SOA’s en de pil komen veel vragen van jongeren. Door de toename van het aantal jongeren halen de chats (42%) de telefoontjes (44%) bijna in.”

Projecten voor jongeren

Korrelatie staat niet alleen jongeren via haar hulp- en advieslijn te woord, maar heeft ook samen met Fonds Psychische Gezondheid projecten om psychische problemen bij jongeren vroegtijdig te herkennen en hen door te verwijzen naar hulp. Van de Ven: “Dit kan via Korrelatie of via bijvoorbeeld een huisarts of maatschappelijk werker. Hiermee kunnen ernstiger problemen zoveel mogelijk voorkomen worden.” Een van de projecten is YOUNG MIND Academy, een scholenproject voor leerlingen op het vmbo en mbo. Jongeren vertellen voor de klas over de psychische problemen waarmee zij zelf of in hun omgeving te maken hebben gehad. Hiermee stimuleren zij andere jongeren om over hun eigen problemen te praten en hulp te zoeken.

Niet alleen jongeren

Hulpvragen over psychische problemen (depressie, angststoornissen), relatieproblemen, mishandeling en (seksueel) geweld staan standaard in de top vijf van onderwerpen waar mensen hulp voor zoeken bij Korrelatie. Van de Ven: “Wat de hulpverleners opviel in 2015 is dat ook veel mensen vragen hadden over overbelasting door mantelzorg, financiële problemen en schulden, narcisme en borderline in relaties en het ‘hoe en waar van toegang tot de GGZ’.” Driekwart van de mensen die hulp zoekt doet dat voor zichzelf, de rest maakt zich zorgen over een partner, kind of iemand anders in hun omgeving. Ongeveer tweederde van de hulpvragers bestaat uit vrouwen en meisjes.

Hulp zoeken bij problemen
Korrelatie is te bereiken op nummer 0900-1450 (ma-vr van 9:00-18.00 uur, € 0,15/min). Mailen of chatten kan via www.korrelatie.nl. De psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleners en websites.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2646 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail