Paracetamol tijdens zwangerschap vergroot risico op ADHD en autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

zwanger, paracetamol

4 juli 2016 – Paracetamol slikken tijdens de zwangerschap doet de kans op het krijgen van een kind met symptomen van adhd of autisme toenemen. De grotere kans op het krijgen van symptomen van autisme gold alleen voor jongens. Dat blijkt uit een Spaans onderzoek.

Aan het onderzoek namen 2644 moeder-kind paren deel. De kinderen werden onderzocht toen ze respectievelijk 1 en 5 jaar oud waren. Aan de moeders werd gevraagd of ze paracetamol gebruikt hadden tijdens de zwangerschap. De dosis kon helaas niet worden bepaald, omdat de vrouwen zich die achteraf niet precies meer konden herinneren.

Ongeveer 40% van de kinderen werd op enig moment gedurende de eerste 32 weken van de zwangerschap blootgesteld aan paracetamol. Deze kinderen hadden 30% meer kans op aandachtsproblemen. Zij scoorden hoger op testen voor onoplettendheid en impulsiviteit en lager op een test die de verwerkingssnelheid van visuele prikkels meet. Jongens vertoonden ook meer symptomen van autisme.

Op 5-jarige leeftijd kan de diagnose ADHD of autisme nog niet met zekerheid worden gesteld. Het gaat dus vooralsnog over een grotere kans op het vertonen van symptomen van deze stoornissen.

In vervolgstudies zouden kinderen langere tijd gevolgd moeten worden en zou de dosis paracetamol op meerdere momenten tijdens de zwangerschap bepaald moeten worden.

Bron: welingelichtekringen.nl 

Dit bericht is 7895 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail