7 augustus 2018 – Maggy (28) woont in Londen, heeft een leidinggevende functie bij BBC Three, schreef een boek en is in verwachting van haar eerste kindje, zo meldt RTLnieuws. Ze heeft het helemaal voor elkaar, behalve op de dagen dat haar borderline opspeelt. “Eén verkeerde e-mail en de week kan verpest zijn.”
Een paar jaar geleden zat ze nog bijna elk weekend op de eerste hulp omdat ze zichzelf weer had gesneden. De littekens daarvan zijn zichtbaar op haar onderarmen. Toch zou je makkelijk vergeten dat Maggy last heeft van borderline, depressie en angstgevoelens; ze is spontaan, kletst makkelijk en weet wat ze wil. Die borderline, ‘ach ja, dat is soms gewoon een beetje lastig’.
Ongeschikte stad
De uitdagingen beginnen voor Maggy ’s ochtends, onderweg naar werk. Om bij de BBC te komen, moet ze drie metro’s nemen in een stad die eigenlijk ‘veel te druk en hectisch is’. Soms krijgt ze een paniekaanval in de metro. “Dan word ik duizelig en wordt het zwart voor mijn ogen. Het is totale paniek in mijn hoofd en dan ik moet zo snel mogelijk uit de metro. Anders ga ik dood.” Als het gebeurt, stapt ze de metro uit om op een bankje te zitten. “Pas als ik rustig ben, bepaal ik of ik naar werk ga of naar huis.” Vroeger had ze meteen rechtsomkeert gemaakt. “Nu geeft het me bijna een kick als het lukt om mezelf weer onder controle te krijgen.”
Een paar keer per maand zit Maggy rustig te worden op een bankje. Het is een van de dingen die ze zichzelf heeft aangeleerd in de bijna vijftien jaar dat ze met haar mentale problemen kampt. Alles om niet terug te keren naar die donkere periode van een aantal jaar geleden.
Depressiviteit
Maggy groeide op in Nederland. Tijdens haar middelbareschooltijd verhuisde ze vaak. Achteraf gezien was dat de periode waarin haar depressieve gevoelens begonnen. “Ik had veel paniek en stress. Bleef vaak lang in mijn kamer. Op bed, met het licht uit.” De depressiviteit werd niet herkend en weggezet als tienergedrag.
Lees het vervolg van het artikel op RTLnieuws.nl
Wat is borderline?
Borderline, of tegenwoordig ook wel emotieregulatiestoornis genoemd, is een psychiatrische stoornis (persoonlijkheidsstoornis). Borderline valt onder één van de tien persoonlijkheidsstoornissen. Van een persoonlijkheidsstoornis is sprake wanneer een persoon lijdt en/of schade ondervindt door een langdurig patroon van gedragingen en gedachten. Een goede manier om Borderline te omschrijven is een onvermogen om op adequate wijze met emoties/gevoelens om te gaan.
Bekijk hier video’s over borderline
Dit bericht is 6451 keer gelezen.