12 november 2015 – Iedereen krijgt wel eens af te rekenen met stress. De adrenaline die zich door de druk van het dagelijkse leven in het lichaam opstapelt, is niet zonder gevaar. Stress kan fysieke én psychologische schade aanrichten. Tijd voor actie? Met deze voedingsstoffen gaat u stress te lijf (en wat moet u absoluut mijden..
Vezels
Wat doen ze?
Wilt u zich een hele dag energiek voelen, dan heeft u complexe koolhydraten en vezels nodig. Ze zorgen ervoor dat suikers geleidelijk in het bloed worden opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Maar vezels doen nog meer. Ierse onderzoekers stelden in een studie vast dat een vezelrijke voeding een gunstig effect heeft op de mentale gezondheid. De proefpersonen die ’s ochtends vezelrijke ontbijtgranen aten, bleken minder stress en een sneller denkproces te hebben.
Waarin vindt u ze?
Complexe koolhydraten en vezels vindt u onder andere in volkoren producten, zoals bruin brood, volkoren pasta, bruine rijst en havermout. Daarnaast zijn ook bladgroenten, linzen en fruit een goede bron van vezels.
Omega 3
Wat doet het?
Chronische stress kan ontstekingen in het lichaam bevorderen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Om de slechte invloed van stress op het lichaam tegen te gaan, heeft u voldoende omega 3-vetzuren nodig. Studies wezen uit dat die bovendien mogelijk depressies en spanning kunnen verlichten.
Waarin vindt u het?
Vette vissoorten, zoals zalm, sardines, tonijn, haring, makreel en ansjovis, zijn rijk aan omega 3. Maar er zijn ook plantaardige producten die omega 3 bevatten: walnoten, lijnzaad en koolzaadolie.
Magnesium
Wat doet het?
Bent u langdurig blootgesteld aan stress, dan zou de magnesiumvoorraad in uw lichaam wel eens snel kunnen slinken. Geen goede zaak, want een van de gevolgen van te weinig magnesium is… stress.
Waarin vindt u het?
Bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, pompoen- en sesamzaad, noten, peulvruchten, vette vis, volkoren producten en quinoa bevatten veel magnesium.
Wat doet het?
Heeft u ook al gemerkt dat u na een stressvolle periode sneller ziek wordt? Stress verzwakt het immuunsysteem, wat u vatbaarder maakt voor allerlei ziektes. Zink kan u beschermen, want dit mineraal versterkt het immuunsysteem.
Rund- en lamsvlees, schelp- en schaaldieren, bladgroenten, noten, pompoen- en zonnebloempitten en sesamzaad zitten boordevol zink. Goed nieuws voor lekkerbekken: zink vindt u ook in pure chocolade.
Vitamines B
Wat doet het?
Wilt u stress succesvol te lijf gaan, dan slaat u best een voorraadje B-vitamines in. Elk van deze vitamines heeft een cruciale rol: B1 houdt de bloedsuiker stabiel, B3 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine, B5 is nodig voor de hormonenhuishouding, foliumzuur en B12 helpen stress verlichten.
Waarin vindt u het?
Vitamines B vindt u in varkensvlees, lever, kip en kalkoen, volkoren producten, pinda’s, peulvruchten, asperges, bladgroenten, broccolli, citrusvruchten en eieren.
Vitamine D
Wat doet het?
Vitamine D helpt tegen spanning en depressie en versterkt het immuunsysteem.
Waarin vindt u het?
Twee derde van onze vitamine D-behoefte halen we uit zonlicht. Ook tijdens de herfst, en zeker in een stressvolle periode, is het daarom aangeraden dat u voldoende beweegt in de buitenlucht. Maar vitamine D is ook te vinden in voeding, bijvoorbeeld in vette vis, eieren, zuivelproducten, vlees en lever.
Water en thee
Wat doen ze?
Om geconcentreerd te blijven, hebben uw hersenen voldoende vocht nodig. De Hoge Gezondheidsraad adviseert dagelijks minstens anderhalve liter water te drinken. Bent u vatbaar voor stress, dan kan u afwisselen met enkele koppen groene of kamillethee. Van die theesoorten is immers aangetoond dat ze kalmerend werken.
Te mijden
Koffie
Koffie is, net als zwarte thee en energiedrankjes, een opwekkend middel. Cafeïne stimuleert de aanmaak van het stresshormoon catecholamine.
Suiker
In stressvolle periodes grijpen we snel naar een snelle, suikerrijke hap. Suiker is echter slecht voor de bloedsuikerspiegel: na een energie-opstoot gaat u zich snel moe voelen.
Fastfood
Velen van ons zien fastfood als comfort food. De waarheid is echter dat fastfood bijzonder veel eiwitten, vetten en koolhydraten bevat, maar amper of geen vitale mineralen en vitamines, wat stress in de hand werkt. Studies hebben bovendien aangetoond dat men minder snel vet verbrandt wanneer men gestresseerd is. Stress en fastfood gaan dus beter niet hand in hand.
Frisdrank
Los van de suiker, is cola of limonade niet de beste keuze wanneer u onder druk staat. Heeft u stress, dan kan een ophoping van kooldioxide en lactaat in het lichaam resulteren in acidose, een abnormale zuurte in het bloed. Kooldioxide werkt stress bovendien nog extra in de hand.
Alcohol
Een fris pintje of een glas wijn kan deugd doen na een stressvolle week. Maar overdrijf niet, want alcohol heeft een nefaste invloed op het zenuwstelsel. Terwijl u al in een staat van verhoogde alertheid verkeert, kan alcohol daar nog een schepje bovenop doen.
Bron: demorgen.be
Dit bericht is 43240 keer gelezen.