Verband tussen stress en obesitas bij kinderen

Facebooktwitterlinkedinmail

dik_kind_365x243, obesitas, stress

14 oktober 2016 – Kinderen met grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in het bloed, zijn bijna tien keer zo vaak obees als kinderen met lage cortisolspiegels.Dat zegt promovendus Gerard Noppe van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Noppe analyseerde bij drieduizend kinderen van ongeveer zes jaar oud de hoofdharen; de plek waar cortisol wordt bewaard.

De onderzoeker deelde de kinderen vervolgens op in vijf groepen, op basis van hun cortisolgehalte. De groep met het hoogste cortisolgehalte had bijna tien keer zo vaak obesitas als de kinderen met de laagste spiegels. Ook hadden ze relatief veel buikvet.

Oorzaken

Het was bekend dat chronisch hoog cortisol kan leiden tot overgewicht, maar dit leek tot nu toe meestal samen te gaan met zeldzame aandoeningen. Het Rotterdamse onderzoek duidt erop dat het ook in normale situaties met obesitas kan samenhangen.

De precieze oorzaak van de associatie tussen stress en obesitas is onduidelijk. Het zou volgens Noppe kunnen dat ze gepest worden en daardoor stress ervaren. Een andere mogelijkheid is dat de stress voortkomt uit het eten van te veel suiker. Deze vragen komen in een vervolgonderzoek aan de orde.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4083 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail