Behandeling met Google glass mogelijk bij autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

Google-Glass-300x225
12 november 2015 – De hersenpaden van jongens met het syndroom van Klinefelter en autisme verschillen van jongens met autisme zonder dit syndroom. Behandeling zou daarom op maat moeten plaatsvinden, waarbij Google Glass brillen mogelijk kunnen helpen. Dat ontdekte neuropsychologe Marcia Goddard, die 11 november hierop promoveert aan de Leidse universiteit.

Mensen met autistische symptomen hebben onder meer moeite met sociale interacties, zoals het leggen van contact. Marcia Goddard ontdekte dat de hersenen van twee groepen jongens met symptomen van autisme verschillen. Dit is nooit eerder aangetoond.

Goddard: “Blijkbaar is er binnen het autistische spectrum op belangrijke punten variatie in de hersenmechanismen die tot autistisch gedrag leiden.” Dit pleit voor behandeling op maat van kinderen met autistische symptomen, aldus de neuropsychologe.

Autisme is een spectrum
Tegenwoordig spreken we niet meer van afgebakende vormen van autisme zoals pdd-nos of Asperger, maar van een autismespectrumstoornis, vertelt Marcia Goddard. “Iemand kan in mindere of meerdere mate autistische symptomen vertonen.”

Ze bestudeerde jongens met het zogeheten syndroom van Klinefelter die autistische trekken vertonen. Jongens met dit syndroom zijn geboren met een extra X-chromosoom en hebben een verhoogde kans op autisme. Goddard onderzocht met behulp van MRI-scans hun hersenen en vergeleek deze met die van een andere groep jongens met eveneens autistische symptomen, maar zonder dit syndroom.

Hersenen in de scanner
De scans lieten zien dat de hersenen van de jongens met het syndroom van Klinefelter er tijdens het verwerken van sociale informatie en in rust anders uitzagen en op een andere manier functioneerden dan het brein van de andere groep. Ze hadden daarnaast in specifieke gebieden minder van een bepaalde hersenstof, de zogeheten grijze stof. Ook bleek de kwaliteit van een andere stof, de witte stof, anders. Hieruit blijkt dat hetzelfde gedragsprobleem verschillende oorzaken kan hebben.

Behandeling op maat
Mogelijk is het verschil in hersenpaden te verklaren door het extra X-chromosoom bij de jongens met Klinefelter, waardoor bijvoorbeeld hun hormoonhuishouding anders is. De ontdekking pleit in elk geval voor behandelingen op maat, want de ene autist is de andere niet, aldus Goddard.

“Denk aan therapie met realtime fMRI neurofeedback, waarbij mensen in een hersenscanner liggen en hun eigen hersenactivatie kunnen zien. Doordat ze zo inzicht krijgen in hoe hun hersenen functioneren, kunnen ze leren hun hersenactivatie te reguleren. Hopelijk zal dit ook terug te zien zijn in verbeteringen in het sociale gedrag.”

Google Glass
Mogelijk kunnen ook Google Glass brillen helpen. Goddard: ‘We willen deze gaan inzetten om mensen met autisme te trainen in het correct interpreteren en gebruiken van gezichtsuitdrukkingen. Dit is iets waar mensen met autistische symptomen vaak moeite mee hebben. Onze Google Glass bril bevat software die hen helpt bij het herkennen en correct gebruiken van deze uitdrukkingen. Zo kunnen ze er uiteindelijk zelf beter in worden.’

Bron: klik.org

Dit bericht is 3289 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail