Extra online zomeropleiding voedingspsychologie & ACT

Facebooktwitterlinkedinmail

1 juni 2020 – ACT Academie organiseert deze zomer vanwege grote belangstelling een extra zomeropleiding voedingspsychologie & ACT. Start vanaf 1 juli.

Voedingspsychologie is een wetenschappelijk onderbouwd model om via voeding, voedingspatroon en specifieke nutriënten je mentaal en lichamelijk welzijn te verhogen.
Je werkt met voeding aan psychische en lichamelijke klachten: angsten, weinig zelfvertrouwen, depressieve gevoelens & futloosheid, energie- en concentratieproblemen, verslaving, slaapklachten, overgewicht, darmklachten, pijn, immuniteitsproblemen etc.

Je voedingspatroon veranderen is gemakkelijk gezegd maar niet eenvoudig gedaan. Daarom gebruiken we op verschillende technieken die dit wel haalbaar maken. De ACT academie werkt met ACT en aminozuurtherapie (naar eigen keuze).

Doel

  • Je leert de fysiologische mechanismen kennen en herstellen waarlangs je psychische en lichamelijke klachten kan verbeteren.
  • Je krijgt concrete handvatten om onmiddellijk aan de slag te gaan in de praktijk om  voedingsgewoonten te verbeteren en daarmee je psychisch en lichamelijk welzijn (van jezelf en van cliënten) te vergroten.
  • Je leert technieken waarmee je de verandering van voedingsgewoonten kan ondersteunen en haalbaar maken.

In detail leer je:

  • de plaats van de voedingspsychologie binnen de gezondheidszorg kennen
  • het onderzoek naar het effect van voeding op psychisch welzijn kennen
  • voedingsgerelateerde psychische klachten bij cliënten herkennen
  • wat gezonde voeding is vanuit wetenschappelijke inzichten. De principes uit neuropsychologie, biochemie, celbiologie, fysiologie en gastro-enterologie worden in een helder én levendig jasje gestoken zodat ze begrijpbaar zijn voor iedereen.
  • hoe 6 fysiologische mechanismen een enorme invloed hebben op je psychisch en lichamelijk welzijn
    • je bloedsuikerspiegel (de bloedsuikerbijnieras)
    • de aanmaak van neurotransmitters
    • inflammatie (ontsteking)
    • darmflora en spijsvertering
    • detoxificatie en methylatie (ontgifting)
    • oxidatieve stress (beschadiging van de cellen)
  • hoe je met voeding en specifieke nutriënten deze fysiologische processen kan meten/inschatten en verbeteren
  • aan cliënten uitleggen hoe deze mechanismen werken aan de hand van overzichtelijke visuele schema’s
  • ACT-technieken om cliënten te motiveren om voedingsgewoonten te veranderen en om te gaan met moeilijke gevoelens, gedachten en sensaties die optreden bij het veranderen van voedingsgewoonten
  • aminozuurtherapie gebruiken om de verandering van voedingsgewoonten te ondersteunen
  • door een eigen leerproces het positieve effect kennen van de verandering van eetgewoonten op je psychisch, cognitief en lichamelijk functioneren

Voor wie?

Deze opleiding is voor jou indien je zowel een theoretische en praktische nieuwsgierigheid hebt naar wat je met voedingspsychologie kan doen aan psychische en lichamelijke klachten, voor jezelf of toegepast in je werksituatie.

Zowel professionals als particulieren met een theoretische interesse zijn welkom. Je hoeft geen enkele vooropleiding te hebben. We starten vanaf nul.

Werkwijze

We werken online via Zoom. De vorige workshops en opleiding is gebleken dat dit medium erg geschikt is voor een interactieve opleiding met veel ruimte voor oefeningen en feedback (max. 16P). We hebben in de vorige online opleidingen gemerkt dat er ook online een hele fijne groepsdynamiek ontstaat en deelnemers veel steun ervaren aan het onderling contact.

We gebruiken een combinatie van verschillende leertechnieken:

  • vooraf aan de opleiding invullen van vragenlijsten zodat we meteen praktijkgericht aan de slag kunnen
  • een powerpoint presentatie waarbij je ondertussen vragen kan stellen
  • de vertaling van een complexe medische materie in een heldere uitleg met veel visuele beelden die handig zijn in het gebruik bij cliënten
  • de ruimte om je eigen proces te bespreken (in kleine en grote groep) in het veranderen van eetgewoonten en het gebruik van ACT en aminozuurtherapie daarbij
  • tijd voor vragen en opmerkingen
  • ervaringsgerichte oefeningen
  • een trial-kit aminozuren die je per post opgestuurd krijgt
  • werken met casusmateriaal van jezelf en van cliënten
  • een interactieve kookworkshop en veel recepten die gebruikt worden in de voedingspsychologie
  • veel praktische tips & tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan in je eigen leven en bij cliënten
  • tussentijdse supervisie van je eigen proces en/of dat van cliënten (in groep)
  • intervisiemomenten met je medecursisten als tussentijdse ondersteuning
  • regelmatig onderbrekingen om ons lichaam even te bewegen en de concentratie aan te scherpen met korte mindfulnessoefeningen + voor koffie/thee en toiletbezoek
  • huiswerkopdrachten en literatuurstudie

Achteraf krijg je een aantal documenten en audio-oefeningen digitaal doorgestuurd.

Trainer

Het grootste deel van de opleiding wordt gegeven door Sara Bosman, psycholoog en gedragstherapeut met een specialisatie in ACT, mindfulness, compassie en voedingspsychologie. Marleen Verschroeven, diëtiste met specialisatie voedingspsychologie & ACT verzorgt de kookworkshop, één van de zes volle opleidingsdagen en twee van de vier supervisiesessies.

Meer over de inhoud en het programma met data vind je op deze pagina.

De opleiding zal volledig online doorgaan via het Zoom platform.

Dit bericht is 1064 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail