Nederlandse Slaapstudie – “Goede slaap als de sleutel tot psychisch herstel”

Facebooktwitterlinkedinmail

21 augustus 2024 – Het Nederlands Herseninstituut en het Amsterdam UMC zijn recentelijk een veelbelovende slaapstudie gestart onder de titel “Betere nachten, betere dagen? Goede slaap als de sleutel tot psychisch herstel.” Dit onderzoek richt zich op het verband tussen slaapproblemen en psychische klachten zoals angst, trauma, stress en emotionele spanning.

De studie nodigt mensen uit die momenteel op een wachtlijst staan voor behandeling van deze klachten, of recent zijn begonnen met een behandeling, om deel te nemen aan het onderzoek. Deelnemers volgen gedurende vijf weken een online slaapmodule vanuit huis, onder begeleiding van een slaapexpert. Het onderzoek meet of verbeterde slaap leidt tot een betere psychische gesteldheid.

Deelnemers houden een online slaapdagboek bij, vullen vragenlijsten in, en kunnen kiezen om tijdens enkele nachten een hoofdband te dragen die de hersenactiviteit meet. Deze metingen vinden plaats bij de start van de studie, na twee maanden, en na acht maanden.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een account aan te maken op de onderzoekswebsite en een vragenlijst in te vullen. Deelname is vrijblijvend, en bij geschiktheid ontvangt men verdere informatie. Voor vragen kunnen deelnemers terecht bij info@slaapregister.nl.

Bovendien zal promovenda Roxanne Bongers een flitspresentatie geven over dit onderzoek tijdens het NedKAD-jubileumcongres in oktober.

Onderzoek naar Slaap en Psychische Klachten
Uit tal van recente onderzoeken blijkt dat slaap een cruciale rol speelt bij het ontstaan en beloop van psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen. Een van de belangrijkste bevindingen is dat slaapproblemen niet alleen een symptoom kunnen zijn van deze aandoeningen, maar ook een risicofactor voor hun ontwikkeling.

  • Slaapgebrek en psychische stoornissen: Nederlands onderzoek toont aan dat zowel korte (minder dan 6 uur) als lange slaapduur (meer dan 10 uur) vaker voorkomen bij mensen met depressie en angststoornissen. Bovendien hebben mensen met een slechte slaapkwaliteit een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze stoornissen twee jaar later. Deze bevindingen zijn afkomstig uit de NESDA-studie (Nederlandse Studie naar Depressie en Angst), waarin 2981 deelnemers langdurig zijn gevolgd.
  • Invloed op functioneren: De combinatie van slaapproblemen met depressie of angststoornissen leidt tot slechter functioneren op het werk en langer ziekteverzuim. Mensen zonder deze stoornissen lijken beter om te kunnen gaan met de gevolgen van slaapgebrek, wat de noodzaak onderstreept om slaap in de behandeling van psychische klachten te integreren.
  • Slapeloosheid als voorspeller van depressie: Een bijzonder zorgwekkende bevinding is dat slapeloosheid vaak de eerste voorspeller is van depressie. Een op de drie Nederlanders slaapt slecht, en bij één op de tien mensen is er sprake van chronische slapeloosheid. Deze mensen kunnen moeilijk in slaap komen en ervaren vaak verstoorde nachten, wat hun kwaliteit van leven drastisch beïnvloedt.
  • Slaap en psychisch herstel: De huidige studie van het Nederlands Herseninstituut en het Amsterdam UMC speelt in op deze bevindingen door te onderzoeken of verbetering van slaap kan bijdragen aan psychisch herstel. Door de nadruk te leggen op slaap als een potentiële sleutel tot herstel, hoopt het onderzoek nieuwe inzichten te bieden die de behandeling van psychische klachten kunnen verbeteren.

Uit deze inzichten blijkt duidelijk dat slaap een belangrijk aandachtspunt is bij de behandeling van psychische stoornissen. Hoewel de exacte mechanismen nog niet volledig worden begrepen, is het duidelijk dat aandacht voor slaap een wezenlijk onderdeel zou moeten zijn van iedere behandelstrategie voor depressie en angststoornissen.

Bron: nedkad.nl

Dit bericht is 1137 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail