



19 februari 2025 – Tijdens de zevende onderhandelingsronde voor de nieuwe CAO GGZ ging het weer mis. De werkgevers in de GGZ zijn niet bereid om personeel in de geestelijke gezondheidszorg een fatsoenlijke salarisverhoging aan te bieden.
Het loonbod voor 2025 is nog redelijk. Het voorstel voor 2026 van 1,5% is voor de FNV onacceptabel. Het past niet bij de hoge kosten van levensonderhoud waar veel medewerkers tegen aanlopen. Bovendien is de achterstand van de GGZ-salarissen op die van personeel bij de andere publieke sectoren en de marktsector groot. In de publieke sector verdien je gemiddeld 6% meer. En de salarissen in de markt liggen 2 tot 3% hoger. Dit verschil moet echt kleiner worden in de nieuwe CAO GGZ.
Wat bieden de werkgevers wel?
De Nederlandse GGZ is wel bereid om enkele andere verbeteringen door te voeren.
- Afschaffen van aanloopschalen het verhogen van het minimumloon naar 16 euro.
- Het afschaffen van de eigen bijdrage bij reiskosten.
- Afspraken maken over een generatieregeling voor oudere werknemers, vijf jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd.
- Verbeteringen voor ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof.
- Er komt een verlofspaarregeling, zodat je verlof kunt sparen en later opnemen.
- De balansregelingen worden verdubbeld en er komt een budget van 1400 euro per jaar voor ontwikkeling en opleidingen, naast de verplichte scholing.
- Bijzondere diensten, zoals crisisdiensten en slaapdiensten, worden beter beloond, inclusief de hersteltijd van 8 uur.
- Afspraken over zeggenschap.
Hoe verder?
De FNV heeft de werkgevers gevraagd om het loonbod opnieuw te bekijken en bij het volgende overleg met een beter voorstel te komen. Tot grote teleurstelling heeft de Nederlandse GGZ het cao ggz-overleg op 26 februari geannuleerd. Ze willen meer tijd nemen om met de achterban van de werkgeversbranche te overleggen. Het is nog niet duidelijk wanneer de gesprekken hervat zullen worden. De cao-onderhandelingen lijken vast te lopen.
Bron: FNV.nl
Dit bericht is 15862 keer gelezen.



