Chronisch slecht slapen vergroot risico op angststoornissen en depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

26 september 2017 – Uit grootschalig meta-onderzoek in opdracht van de Hersenstichting blijkt dat een grote groep Nederlanders, met name vrouwen, slaapproblemen heeft. Chronisch slecht slapen vergroot het risico op veel aandoeningen, zoals angststoornissen of depressie.

Voor het meta-onderzoek is slaapdata verzameld van de afgelopen 25 jaar van 140.000 mensen uit 34 bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken. Daaruit blijkt dat 90% van de Nederlanders  7-9 uur slaap per nacht haalt; de aanbevolen slaapduur voor volwassenen. Toch blijkt dat de kwaliteit van de slaap slecht is. Er zijn 3 belangrijke slaapproblemen uit het onderzoek naar voren gekomen:

  • Moeilijk in slaap komen;
  • Moeite met doorslapen;
  • Vroeg wakker worden.

Vooral vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. Van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41 tot en met 65 jaar gebruikt 11 procent slaapmedicatie, tegen 4,6 procent van de mannen. In de leeftijdsgroep 65+ is dat zelfs 17,5 procent van de vrouwen, tegen 6,1 procent van de mannen.

Vergroot risico op angststoornissen en depressie

Goede slaap is niet alleen belangrijk om overdag goed te functioneren, maar ook om gezondheidsschade te voorkomen. Chronisch slecht slapen vergroot namelijk het risico op neuropsychiatrische aandoeningen zoals angststoornissen en depressie. Voldoende slaap van goede kwaliteit is dan ook een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl.

Meest voorkomende stoornis

“Slaapstoornis is na angststoornis, samen met depressie, de meest voorkomende mentale stoornis en is door de Wereldgezondheidsraad onlangs erkend als afzonderlijke ziekte”, vertelt Ingrid Verbeek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe aan NOS.nl. “Toch is voor depressies de zorg goed geregeld, terwijl dat niet zo is voor slaapstoornissen. Er is een wildgroei aan therapeuten en pillen, maar goede, laagdrempelige hulp ontbreekt.”

Bron : nedkad.nl

Dit bericht is 4099 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail