



20 maart 2025 – Voor het achtste jaar op rij is Finland uitgeroepen tot het land met de gelukkigste bevolking, zo blijkt uit het nieuwste World Happiness Report. Nederland stijgt een plek ten opzichte van vorig jaar en staat nu op de vijfde positie.
Scandinavische landen domineren de top tien
Net als voorgaande jaren worden de hoogste posities grotendeels ingenomen door Scandinavische landen. Denemarken staat op de tweede plaats, gevolgd door IJsland op drie, Zweden op vier en Noorwegen op zeven. Buiten Europa vallen Costa Rica (zesde) en Mexico (tiende) op, die voor het eerst de top tien hebben bereikt. België heeft zijn hoogste positie ooit bereikt door te stijgen naar de 14e plaats in de wereldwijde geluksindex. De Verenigde Staten zijn gedaald naar de 24e plaats, de laagste positie sinds het begin van de ranglijst. Afghanistan staat het laagst in deze lijst.
De 10 gelukkigste landen ter wereld:
- Finland
- Denemarken
- IJsland
- Zweden
- Nederland
- Costa Rica
- Noorwegen
- Israël
- Luxemburg
- Mexico
Wat maakt mensen gelukkig?
De onderzoekers keken naar verschillende factoren die bijdragen aan geluk, waaronder sociale steun, inkomen, levensverwachting, vrijheid en de mate van corruptie. Het rapport is gebaseerd op gegevens uit de periode 2022-2024.
Een opmerkelijke conclusie is dat vertrouwen in anderen een grotere invloed op geluk heeft dan eerder werd gedacht. Het geloof dat een verloren portemonnee wordt teruggegeven, blijkt sterk samen te hangen met het geluksniveau van de bevolking. In Scandinavische landen is dit vertrouwen hoog, en worden verloren portemonnees ook daadwerkelijk vaker teruggebracht.
Volgens Jeffrey Sachs, een van de hoofdredacteuren van het rapport, bevestigen de resultaten een fundamentele waarheid: “Geluk is geworteld in vertrouwen, vriendelijkheid en sociale verbondenheid.”
Samen eten versterkt welzijn
Een andere belangrijke bevinding is dat het delen van maaltijden een positieve invloed heeft op het welzijn. “Menselijk geluk wordt grotendeels bepaald door onze sociale relaties. Investeren in positieve verbindingen en deelnemen aan welwillende acties dragen hier sterk aan bij,” zegt onderzoeker Lara Aknin.
Kleine verschillen in de top
In totaal werden 147 landen beoordeeld. Afghanistan staat onderaan de lijst, terwijl Duitsland van plek 24 naar 22 steeg. De Verenigde Staten zakten juist een positie en staan nu op de 24e plaats, de laagste notering ooit voor het land.
Deskundigen plaatsen wel kanttekeningen bij het rapport. “Het onderzoek is gebaseerd op duizend respondenten per land,” zegt geluksonderzoeker Meike Bartels. “Dat is een representatief aantal, maar het blijft een gemiddelde. De verschillen binnen een land kunnen groot zijn.” Bovendien liggen de scores van de landen in de top tien dicht bij elkaar, waardoor de exacte rangorde per jaar kan verschillen.
Bronnen: nu.nl / cnn.com / vrt.be/ apnews.com
Dit bericht is 11691 keer gelezen.



