Mindfulness en veel bewegen helpen ook bij zware depressies

Facebooktwitterlinkedinmail

24 april 2017 – Nieuw onderzoek wijst uit dat, naast yoga en mindfulness, regelmatig bewegen een gunstig effect heeft in de strijd tegen depressie, zo meldt knack.be.

In de lente van 2015 verscheen in het medisch vakblad The Lancet een grote studie die aantoonde dat mindfulness even belangrijk kan zijn om niet van een depressie te hervallen als antidepressiva slikken. Een follow-up van dezelfde ploeg stelde dat mindfulness de kans op hervallen met een kwart verminderde bij de vele patiënten die er niet in slagen om hun medicatie consequent te blijven nemen.

Over het algemeen is er ook een gunstig effect merkbaar op chemische stoffen die een goede werking van de hersenen bevorderen, zeker voor mensen die in principe gezond zijn maar met een depressie kampen als gevolg van persoonlijke tegenslagen.

‘Er zijn zowel biologische als psychologische factoren in het spel’, zegt kinesitherapeut Davy Vancampfort van de Onderzoeksgroep Aangepaste Bewegingsactiviteiten en Psychomotorische Revalidatie aan de KU Leuven. Samen met Britse en Australische collega’s publiceerde hij opzienbarende meta-analyses van het effect van fysieke activiteit op depressiviteit in de vakbladen European Psychiatry en Journal of Psychiatric Research. Hun resultaten gingen lijnrecht in tegen de conclusies van kleinere overzichten van vijf jaar geleden. Die besloten destijds dat bewegen geen merkbaar effect had in de strijd tegen depressie.

‘Dat inzicht is de laatste jaren bijgestuurd, onder druk van nieuwe resultaten’, vertelt Vancampfort. ‘Tot voor kort ging men ervan uit dat bewegen alleen gunstig was bij een lichte of een matige depressie. Nu weten we dat het ook nuttig kan zijn om een zware depressie aan te pakken.

Regie over je lichaam

Bewegen als dusdanig is niet voldoende, je moet je er ook op concentreren. Dat kan verlichtend werken, omdat je zo het oeverloze malen in je hoofd, het eindeloos herkauwen van negatieve gedachten, doorbreekt. In tegenstelling tot medicatie geeft beweging mensen ook een vorm van zelfcontrole: ze krijgen weer de regie over wat er in hun lichaam gebeurt. Ook dat kan nuttig zijn.’

Dit bericht is 7048 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail