Hersenscan toont autisme bij peuters

Facebooktwitterlinkedinmail

22 februari 2017 – Hoewel autisme bij kinderen vaak ontdekt wordt in de kleuterjaren, blijkt de aandoening al eerder opspoorbaar te zijn in de hersenen van peuters. Soms zelfs in het eerste levensjaar.

Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in Nature en waarover DeRedactie.be bericht. Uit dit onderzoek blijkt dat door middel van hersenscans de tekenen van autisme al duidelijk zichtbaar zijn bij peuters en de diagnose eerder gesteld zou kunnen worden dan nu vaak wordt gedaan.

Hoger risico op autisme

Voor de studie werden hersenscans uitgevoerd bij 148 kinderen met een zogenoemd ‘hoger risico op autisme’, bijvoorbeeld omdat ze oudere broers of zussen hebben met de aandoening. Bij elk kind werd op drie momenten een hersenscan gemaakt: op de leeftijd van 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar.

Achterstand zichtbaar

Bij kinderen met autisme is op deze scans een duidelijke achterstand zichtbaar in het gebied dat verantwoordelijk is voor de zogenoemde ‘high level functions’, zoals de cerebrale cortex waar informatie uit het lichaam geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt en vervolgens omgezet in gedachten en aansturingen van het lichaam zoals spreken en handelen. Het bleek dat in 80% van de gevallen de hersenscan een goede voorspeller is voor de latere ontwikkeling van autisme bij de kinderen.

Voortekenen

‘Bij jonge kinderen zijn de oppervlakkige verschillen in hersenontwikkeling dus al zichtbaar voor ze resulteren in gedragingen die we associëren met autisme’, zegt onderzoekster Heather Hazlett aan de BBC. ‘Als we deze voortekenen zien bij kinderen met een verhoogd genetisch risico op autisme, dan kan dat al erg vroeg in de ontwikkeling van het kind een belletje doen rinkelen.’ Hoe vroeger kinderen met autisme begeleid kunnen worden, hoe groter de kans dat therapieën effect hebben op hun jonge hersenen.

Betrouwbare voorspeller

De studie werpt een nieuw licht op de manier dat autisme gedetecteerd en begeleid wordt. Als kinderen in een gezin met een verhoogd autismerisico op jonge leeftijd sowieso getest worden op de aandoening, dan kan het begeleidingstraject aanzienlijk sneller worden opgestart.

Kanttekening

De wetenschappers maken wel een kanttekening: ‘Autisme uit zich in bijzonder veel vormen. Geen enkele wetenschappelijke test zal ooit in staat zijn om al die mogelijke varianten bij elk kind te detecteren.’

Lees hier het verslag van het onderzoek Early brain development in infants at high risk for autism spectrum disorder

Bron: kinderopvangtotaal.nl.

Dit bericht is 9421 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail