Luisteren naar vogels verbetert je mentale gezondheid, en dat effect kan uren duren

Facebooktwitterlinkedinmail

4 november 2022 – Een zwaluw maakt de zomer niet, maar vogels zien of horen verbetert wel onze mentale gezondheid. Dat hebben onderzoekers aan King’s College in Londen aangetoond in een nieuw onderzoek. Zowel bij “gezonde” mensen als bij mensen met een klinische depressie ging het welbevinden erop vooruit. En het was een effect dat langere tijd bleef duren. “We moeten een diverse natuur creëren en ondersteunen”, zeggen de onderzoekers.

Eerdere studies gaven al aan dat in de natuur vertoeven goed is voor onze mentale gezondheid. Intuïtief denken we dan aan het geritsel van bladeren en het getsjilp en getwiet van vogels. Maar tot nog toe was er maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar de impact van vogels in real time en in een echte omgeving. Niet in een lab-omgeving dus.

Wetenschappers van King’s College in Londen wilden daar verandering in brengen en lieten een app ontwikkelen. In die app moesten deelnemers enkele keren per dag aangeven of ze op dat moment een vogel konden zien of horen. Daarna kregen ze vragen over hoe ze zich op dat moment voelden. De wetenschappers stelden vast dat de gemiddelde scores voor mentaal welzijn stegen als mensen aangaven dat ze een vogel zagen of hoorden. En dat was niet alleen zo bij mensen in de algemene populatie, maar ook bij mensen met een klinische diagnose van depressie.

Positief effect dat tot acht uur kan duren

Dat goede gevoel bleef ook nog aanhouden enkele uren nadat de vogel uit het zicht verdwenen was. En ook mensen die de keer nadien geen vogel zagen toen hen gevraagd werd hun gevoel te beschrijven, noteerden hogere scores. Toen ze daaropvolgende keer echter opnieuw geen vogel te zien kregen, was het positieve effect verdwenen. De onderzoekers durven daardoor de hypothese formuleren dat er “een mogelijk oorzakelijk verband bestaat tussen vogelgeluiden en mentale gezondheid”.

De studie vond plaats tussen april 2018 en oktober 2021. 1.292 mensen namen eraan deel. Ze kwamen uit de hele wereld, het merendeel uit het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de Verenigde Staten. In de onderzoeksperiode werden 26.856 assessments in de app uitgevoerd.

Die app, Urban Mind, werd ontwikkeld in samenwerking met landschapsarchitecten en een artistieke organisatie. Gedurende een periode van twee weken kregen de deelnemers drie keer per dag, op toevallige momenten, de vraag of ze op dat moment een vogel konden zien of horen. Daarna volgden vragen over mentaal welbevinden. Op die manier konden de wetenschappers nagaan of ze een verband konden zien, en hoe lang dat verband (of effect) merkbaar is. Het onderzoek verzamelde ook informatie over bestaande diagnoses in de sfeer van geestelijke gezondheid.

De wetenschappers stelden in hun studie vast dat er een positief effect was bij zowel mensen zonder als mensen met een depressie. Het positieve effect kan tot 8 uur lang nazinderen. Ze konden ook aantonen dat de verbanden tussen vogelgeluiden en welbevinden niet verklaard konden worden door andere omgevingsfactoren zoals bomen, planten of water.

We weten dat beweging mensen beter doet voelen. Maar het is een ongelofelijke uitdaging om mensen met een depressie te motiveren om te sporten. Terwijl contact met vogels misschien meer doenbaar is.
Professor Andrea Mechelli

Het effect van vogelgeluid op de mentale gezondheid van mensen met een depressie is van groot belang. Interventies die zogenaamd “gezonde” mensen kunnen helpen, werken niet voor mensen met mentale problemen. We weten dat beweging mensen beter doet voelen. Maar het is een ongelofelijke uitdaging om mensen met een depressie te motiveren om te gaan sporten. Terwijl contact met vogels iets is dat misschien meer doenbaar is.”

Het onderzoek naar het effect van vogelgeluid op onze mentale gezondheid blijft voortlopen. De app Urban Mind kan je nog altijd downloaden via de App Store en Google Play.

Bron: vrt.be

Dit bericht is 2587 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail