Hoe meer uren je werkt hoe groter het risico op depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

24 oktober 2022 – Hoe meer uren iemand per week werkt in een stressvolle baan, hoe groter het risico op een depressie wordt, zo blijkt uit een onderzoek bij nieuwe artsen. In een “geëmuleerd” klinisch onderzoek waren langere werkweken sterk gekoppeld aan een grotere toename van depressiesymptomen, waardoor sommige eerstejaars artsen in opleiding matige of ernstige depressieklachten kregen. 

Het werken van 90 of meer uur per week veroorzaakte een toename in depressiesymptomen die drie keer groter was dan de verandering in depressiesymptomen bij degenen die 40 tot 45 uur per week werkten.

Bovendien had een hoger percentage van degenen die een groot aantal uren werkten, scores die hoog genoeg waren om in aanmerking te komen voor een diagnose van matige tot ernstige depressie – ernstig genoeg om behandeling te rechtvaardigen – in vergelijking met degenen die minder uren werkten.

Het onderzoeksteam, gevestigd aan de Universiteit van Michigan, gebruikte geavanceerde statistische methoden om een ​​gerandomiseerde klinische studie na te bootsen, waarbij rekening werd gehouden met vele andere factoren in het persoonlijke en professionele leven van de artsen.

Ze vonden een “dosis-respons”-effect tussen gewerkte uren en depressiesymptomen, met een gemiddelde symptoomtoename van 1,8 punten op een standaardschaal voor degenen die 40 tot 45 uur werken, variërend tot 5,2 punten voor degenen die meer dan 90 uur werken. Ze concluderen dat, van alle stressoren die artsen treffen, een groot aantal uren werken een belangrijke oorzaak is van depressie.

In de New England Journal of Medicine schrijft het team van Michigan Medicine, het academisch medisch centrum van de UM, hun bevindingen uit het bestuderen van 11 jaar aan gegevens van meer dan 17.000 eerstejaars medische bewoners. De pas afgestudeerde artsen waren in opleiding in honderden ziekenhuizen in de Verenigde Staten.

De gegevens zijn afkomstig van de Intern Health Study, gebaseerd op het Michigan Neuroscience Institute en het Eisenberg Family Depression Center. Elk jaar werft de studie nieuwe afgestudeerden van de medische school om deel te nemen aan een jaar waarin ze hun depressieve symptomen, werkuren, slaap en meer volgen terwijl ze het eerste jaar van hun verblijf voltooien, ook wel het stagejaar genoemd.

De impact van een hoog aantal werkuren
Deze studie komt op het moment dat grote nationale organisaties, zoals de National Academy of Medicine en de Association of American Medical Colleges, worstelen met hoe de hoge percentages depressie onder artsen, artsen in opleiding en andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg kunnen worden aangepakt. Hoewel de stagiaires in het onderzoek een breed scala aan werkuren  rapporteerden, lagen de meest voorkomende werkuren tussen 65 en 80 uur per week.

“Deze analyse suggereert sterk dat het verminderen van het gemiddelde aantal werkuren een verschil zou maken in de mate waarin de depressieve symptomen van stagiaires in de loop van de tijd toenemen.” Amy Bohnert, Ph.D.

De auteurs zeggen dat hun bevindingen wijzen op een duidelijke noodzaak om het aantal uren dat mensen gemiddeld per week werken verder te verminderen.

“Deze analyse suggereert sterk dat het verminderen van het gemiddelde aantal werkuren een verschil zou maken in de mate waarin de depressieve symptomen van stagiairs in de loop van de tijd toenemen, en het aantal dat een diagnosticeerbare depressie ontwikkelt zou verminderen”, zegt Amy Bohnert, Ph.D., de senior auteur van de studie en een professor aan de U-M Medical School. “Het belangrijkste is dat mensen minder uren gaan werken; je kunt effectiever omgaan met de stress of frustraties van je werk als je meer tijd hebt om te herstellen.”

De gemiddelde leeftijd van de artsen in het onderzoek was 27 jaar en iets meer dan de helft was vrouw. Een op de vijf volgde een opleiding in chirurgische disciplines en 18% was afkomstig uit raciale of etnische groepen die traditioneel ondervertegenwoordigd waren in de medische wereld.

Minder dan 1 op de 20 voldeed aan het begin van het stagejaar aan de criteria voor matige tot ernstige depressie. In totaal had 46% een stressvolle levensgebeurtenis, zoals een overlijden of geboorte in het gezin, of trouwen, tijdens hun stagejaar, en 37% zei dat ze in de loop van het jaar betrokken waren geweest bij tenminste één medische fout.

Deze studie werd ondersteund door het National Institute of Mental Health (MH101459)

Paper cited: “Work Hours and Depression in U.S. First-Year Physicians,” N Engl J Med. DOI: 10.1056/NEJMc2210365

Bron: labblog.uofmhealth.org

Dit bericht is 1871 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail