Burn-outcijfers onder artsen zijn alarmerend

Facebooktwitterlinkedinmail

12 augustus – Artsen reageren op het rapport Medscape Physician Burnout & Depression 2022: Stress, Anxiety and Anger  waarin blijkt dat de burn-outcijfers onder artsen  alarmerend hoog zijn.  

Een arts beschrijft situaties die kunnen leiden tot burn-out: “Ik breng nauwelijks genoeg tijd door met de meeste patiënten, ik ren gewoon van de ene naar de andere; en dan na het werk besteed ik uren aan het administratie. Ik voel me een overbetaalde griffier.”

Artsen die een burn-out ervaren, vinden thuis niet altijd rust. “Thuis is net zo druk en chaotisch als werk. Ik kan nooit ontspannen”, zegt een andere arts. Het rapport leidt tot positieve reacties van artsen op verschillende fronten. In het rapport zegt maar liefst 47% van de artsen die reageerden dat ze een burn-out hebben of hebben gehad, tegenover 42% in een onderzoek een jaar geleden.

Weinigen twijfelen aan het probleem van burn-out/depressie bij artsen

“Wat mij opvalt, is dat 24% van onze collega’s aan klinische depressie lijdt”, maakt een arts zich zorgen. “Dit is een serieuze zaak. Individuen moeten een balans vinden tussen werk en privé, manieren vinden om hulp te zoeken en een coping-mechanisme ontwikkelen]”

De bevindingen van het rapport verontrustten ook een andere arts, die zegt: “Voor mij maakt het niet uit welk medisch specialisme het hoogste percentage burn-out of depressie heeft. Wat ik zie is dat tussen 26% en 60% [afhankelijk van het specialisme] van ALLE artsen – na lange studie, werk en waarschijnlijk schulden – is opgebrand.

“Als je slimme kinderen hebt, zeg ze dan dat ze weg moeten rennen, zelfs als ze een carrière in de geneeskunde overwegen.”

Zorgaanbieders zouden assertiever moeten optreden om mentale uitputting bij artsen te voorkomen, maar ook binnen de universiteit zou meer aandacht moeten worden besteed aan het selecteren en opleiden van studenten, die vaak onterecht een arts als een weldoener zien.

Onderzoek toont aan dat een gezonde balans tussen werk en het  privéleven een positief effect heeft op (het voorkomen van een) burn-out en depressie bij artsen. Sommigen zijn van mening dat ontspanning beter haalbaar is als zelfstandige arts dan binnen een zorgaanbieder, maar die veronderstelling is niet altijd waar gebleken. De mentale gezondheid van een arts  wordt, net als bij anderen,  door veel factoren beïnvloed.

Bron: medscape.com

 

Dit bericht is 6947 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail