11 oktober 2023 – Maar liefst 49 procent van alle werkende Nederlanders presteert weleens minder goed op werk vanwege mentale gezondheidsklachten. Dit blijkt uit onderzoek van Bowers & Jackling onder 1.088 volwassen Nederlanders werkzaam in loondienst. Hoewel mentale gezondheid vandaag de dag een veelbesproken thema is, geeft bijna de helft van de ondervraagden aan het ongemakkelijk te vinden om hierover te praten met hun werkgever.
Met name jongeren tot dertig jaar ervaren mentale gezondheidsklachten die zorgen voor problemen op de werkvloer. Zo beweert 63 procent van hen hierdoor weleens minder (goed) te presteren op werk. Opvallend genoeg vindt 58 procent van de jongeren tot dertig jaar het ongemakkelijk om hun mentale gesteldheid te bespreken met hun werkgever. “De oorzaak van een minder presterende collega ligt regelmatig in de privésferen,” legt Jacco Vingerling, oprichter van Bowers & Jackling uit. “Denk aan een collega in rouw, een medewerker met liefdesverdriet of een teamlid met stress. Die gevoelens kunnen erg persoonlijk zijn en daardoor soms moeilijk om met anderen te delen. Vooral voor jonge medewerkers kan het lastig zijn zoiets aan te kaarten bij hun werkgever.”
Transparantie
Ondanks dat het een lastig gespreksonderwerp is, zegt 66 procent van de ondervraagden bereid te zijn om hun mentale gezondheid te bespreken met hun werkgever. Het zijn vooral dertigers die dit zouden doen (72 procent). Daarnaast zegt zestig procent van de respondenten dat zij hun werkgever om hulp zouden vragen bij mentale gezondheidsklachten wanneer dat nodig is. De veertigjarigen doen dit het snelst met 63 procent. Vingerling: “Het is goed om te zien dat veel ondervraagden openlijk praten over hun mentale gezondheid met hun werkgever. Wanneer werknemers vrijwillig de status van hun mentale gezondheid delen, kunnen zij samen met hun werkgever op zoek gaan naar een oplossing. Bij Bowers & Jackling zijn we daarom met medewerkers in gesprek gegaan over hun mentale gezondheid, waarbij we oorzaken hebben onderzocht. We proberen eerst de oorzaak aan te pakken, en als dat niet mogelijk is, bieden we oplossingen om de gevolgen te verminderen, zoals coaching, counseling, training en voedingssupplementen.”
Werkgevershulp
Het lijkt erop dat de verantwoordelijkheid om mentale gezondheid bespreekbaar te maken op de werkvloer deels bij de werkgevers ligt, blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Panelwizard. Zo vindt maar liefst 77 procent van de ondervraagden het fijn als hun werkgever interesse toont in hun mentale welzijn. Met 82 procent stellen met name dertigers dit op prijs. Van alle ondervraagden wil 63 procent hulp ontvangen van hun werkgever als zij het mentaal moeilijk hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een coach. Ook daarbij willen vooral dertig jarigen die hulp (72 procent). Vingerling: “Interesse tonen in de mentale gesteldheid van werknemers levert werkgevers alleen maar voordelen op. Gelukkig personeel is productiever, verzuimt minder en draagt toe aan een gezonde werksfeer. Ik daag werkgevers dan ook uit om te onderzoeken hoe het nou écht met hun werknemers gaat en hoe zij positief aan hun mentale gezondheid kunnen bijdragen.”
Over Bowers & Jackling
Sinds 2000 zijn Bowers & Jackling actief binnen de techniek. Als detacheerders met een persoonlijke aanpak, focussen ze op kwaliteit en professionaliteit. Bowers & Jackling, met kantoren in Berkel en Rodenrijs, Nieuw-Vennep en Veenendaal, selecteren projecten en medewerkers met zorg. De organisaties doen er alles aan om de veiligheid en het levensgeluk van de medewerkers te verhogen, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Voor meer informatie, zie: https://www.bowers.nl/ en https://www.jackling.nl/.
Bron: persbericht
Dit bericht is 1549 keer gelezen.