Tweede Kamer wil ‘sociale werkplaats’ weer nieuw leven inblazen

Facebooktwitterlinkedinmail

3 februari 2021 – Mensen met een arbeidsbeperking moeten weer aan de slag kunnen in een beschermde werkomgeving. Een meerderheid van de Kamer wil dat er een netwerk komt van sociale werkvoorzieningen, een nieuwe vorm van wat vroeger de sociale werkplaats heette. Met het voorstel van het CDA en de SP getiteld Aan de Slag in het Sociaal Ontwikkelingsbedrijf  bleek een meerderheid in de Tweede Kamer in te stemmen.

In 2015 werden de sociale werkplaatsen gesloten als gevolg van de invoering van de Participatiewet. Deze wet moest mensen met een beperking, uiteenlopend van een lichamelijke handicap tot psychische aandoening, met hulp van de overheid aan het werk te krijgen of houden bij een regulier bedrijf of instelling.

In de praktijk pakte de Participatiewet echter niet zo positief uit. Dit was ook de conclusie van  het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in 2019. De kans op werk bleek te zijn afgenomen sinds de invoering van de Participatiewet en mensen uit deze doelgroepen hadden daardoor vaker een uitkering en zaten ze thuis . Gemeenten kregen het ook niet voor elkaar om mensen met een beperking aan het werk te helpen.

Dus komt er nu een andere vorm van beschut werk: de Sociale Werkvoorziening Nieuwe Stijl ofwel het Sociaal Ontwikkelingsbedrijf. In dit landelijk netwerk van bedrijven  kunnen niet alleen de mensen terecht die vroeger naar de Sociale Werkplaats gingen, maar ook mensen die moeten of willen reïntegreren. Wanneer dit plan in werking treedt is nog niet bekend.

Bron: nos.nl

 

Dit bericht is 3230 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail