DNA-test, schizofrenie, DNA, bijwerkingen

3 mei 2024 – Nog niet eerder is het embryonale brein in kaart gebracht. Maar nu hebben Marijn Schipper en Danielle Posthuma van de Vrije Universiteit Amsterdam en Camiel Mannens en Sten Linnarsson van het Karolinska Institutet in Zweden een grote atlas gemaakt van een half miljoen cellen in het embryonale brein. Ook hebben zij…

vergeten slachtoffers, 4 mei, dodenherdenking, dam,

3 mei 2024 –  Tijdens de Nationale Herdenking in Amsterdam op zaterdag 4 mei wordt in de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk een getuigenis uitgesproken ter herinnering aan de vergeten slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Dit vindt plaats voorafgaand aan de kranslegging bij het Nationaal Monument op de…

Webinar Suïcidaliteit,webinar, suïcidaliteit, vrouw, gesprek , therapie,

3 mei 2024 –  In Nederland maken jaarlijks ruim 1800 mensen een einde aan hun leven. Daarnaast doen enkele duizenden een poging tot zelfdoding en nog meer mensen hebben ooit aan een suïcidepoging gedacht. Naasten en hulpverleners worstelen na een suïcide(poging) niet zelden met gevoelens van onmacht, verdriet en schuld. Op donderdag 30 mei 2024…

inspiratiesessies,

1 mei 2024 – Als landelijk Expertisecentrum Mentale Gezondheid organiseert Trimbos-instituut samen met GGD-en, kennispartners en lokale organisaties dit voorjaar regionale inspiratiesessies voor medewerkers van GGD-en en gemeenten. Tijdens de sessies worden kennis en handvatten geboden die helpen bij het maken én in de praktijk brengen van integrale plannen voor effectief mentaal gezondheidsbeleid op lokaal…

OVERZICHTSKAART, crisis bij autisme

1 mei 2024- Onlangs is er een waardevol hulpmiddel gepubliceerd om de crisisbehandeling aan (jong)volwassenen met autisme te verbeteren: de Overzichtskaart crisis bij autisme. Het NIPA (Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme) heeft dit product, dat gemaakt werd door Lisa Snip (GGZ NHN) geadopteerd. Deze overzichtskaart is gemaakt als hulpmiddel om de wederzijdse beïnvloeding van betrokkenen…

schuldhulpverlening, schulden, schuldenbeleid , energiekosten, schulden, financieel problemen , challenge armoede, schuldregeling, schulden, arme gezinnen, armoede, schulden, stress

30 april 2024 – Elke dag maken vijf mensen in Nederland een eind aan hun leven. Elke zelfdoding raakt weer ongeveer 135 mensen. Dit is een groot maatschappelijk probleem. Het huidige preventiebeleid is incidenteel en projectmatig terwijl de problematiek structureel is. De Tweede Kamer behandelt daarom een nieuw wetsvoorstel met een breed pakket aan preventiemaatregelen….

jeugdhulp, jeugdzorgplus, IPS, meisjes, grip op je dip, coronapandemie, volwassenpsychiatrieterugval, depressie, arbeidsongeschiktheid, jongeren, mentale gezondheid, jeugd, de kindertelefoon, scheiding, mentale gezondheid, angst, tieners, somber, kindertelefoon, collectieve angst, wachtlijsten, depressie bij jongeren , vroege aanpak

30 april 2024 – In 2023 kregen 474 duizend jongeren jeugdzorg. Dit zijn er 10 duizend meer dan in 2021, een toename van 2,2 procent. De stijging komt doordat meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen. En het zijn vooral meer meiden van 12 tot 18 jaar die deze vorm van hulp krijgen. Dit blijkt uit…

Young in Leiden, younginleiden.nl

28 april 2024 – Huisarts Nanny van den Braken uit Leiden ziet steeds meer jongeren met angst en depressie-gevoelens in haar praktijk. “Gedachten aan zelfmoord, daar schrik ik al niet eens meer van.” Ze zocht de samenwerking met onder andere Zorg en Zekerheid en maakte de webstie younginleiden.nl . Zodat studenten weten bij wie ze terecht…

Wvggz, NZa, wvggz en wzd, WAMS, Wet verplichte ggz, wvggz, forensische zorg, gedwongen zorg, antidepressiva, VGZ, dwang in de zorg, afbouwmedictie, zorgkantoren, Wlz, dwang, spoedreparatiewet, verplichte zorg

27 april 2024 – Het verlenen van zorg tegen iemands wil is een buitengewoon gevoelig onderwerp. Met de Wet verplichte ggz (Wvggz) heeft de politiek een vertrekpunt willen realiseren om die zorg verder te verbeteren, waar mogelijk terug te dringen en de rechtspositie van de cliënt te versterken. Behoefte vanuit evaluatie Wvggz Tijdens de recente…

eenzaam, aanpak van eenzaamheid

27 april 2024 – Chronische eenzaamheid kan leiden tot depressie, alcoholverslaving, hart- en vaatziekten, slaapproblemen en vroegtijdig overlijden. In veel gemeenten geldt eenzaamheid als een belangrijk maatschappelijk vraagstuk, maar hoe kun je eenzaamheid op een duurzame en systematische manier aanpakken? In dit Wat Werkt bij-dossier staan zowel feiten en cijfers over eenzaamheid in Nederland als…