Zangeres Mariah Carey verzweeg 17 jaar lang haar bipolaire stoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

13 april 2018 – De Amerikaanse zangeres Mariah Carey lijdt aan een bipolaire stoornis. Na zeventien jaar wil ze eindelijk open zijn over de ‘zware last’ die ze al lange tijd met zich meedraagt, zo meldt o.a. nu.nl en RTLnieuws.  

De psychische aandoening werd jaren geleden al bij haar vastgesteld maar de 48-jarige zangeres komt er nu pas mee naar buiten. Mariah Carey zocht professionele hulp nadat ze ‘de moeilijkste jaren’ van haar leven doormaakte. “Het was een zware last om mee te dragen en dat kon ik gewoon niet meer”, vertelt Carey tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

Wat is een bipolaire stoornis?
“Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis”, legt Anja Lok, psychiater stemmingsstoornissen aan het AMC, uit. “In tegenstelling tot iemand met een depressie heb je bij een bipolaire stoornis last van wisselende stemmingen.”

Aan de ene kant kun je depressief zijn, maar aan de andere kant kun je manische of klachtenvrije periodes ervaren. “In een hypomanische periode heb je een verhoogd gevoel van geluk, ben je super zelfverzekerd, heb je heel veel energie en maak je vaak impulsieve beslissingen. In het extreme geval kan dat overgaan in een psychotische manie.”

Toch is het vaak de depressie waar mensen met een bipolaire stoornis volgens Lok het meest last van hebben. “De euforie kan overslaan naar een ernstige depressie. Dan heb je nergens meer zin in, geen eetlust en kun je jezelf nergens toe zetten.”

Ontkennen
De Amerikaanse Carey dacht lange tijd dat ze een ernstige slaapstoornis had. “Maar het was geen normale slapeloosheid. Ik lag niet wakker terwijl ik schaapjes telde. Ik was alleen maar aan het werk, was geïrriteerd en had constant de angst dat mensen me in de steek zouden laten”, vertelt Carey. “Dat bleek uiteindelijk een vorm van manie.”

Toen de diagnose bij haar werd gesteld zat ze lange tijd in de ontkenningsfase. Ze wilde niet geloven dat ze de stoornis had, maar nu zegt ze er voortaan open over te willen zijn. “Het kan vreselijk isolerend zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Ik weiger mijn leven erdoor te laten beheersen.”

Hele ambitieuze mensen
Volgens Lok is het heel goed dat mensen zoals Mariah Carey hier open over zijn. “Op stemmingsstoornissen rust vaak een taboe, maar als bekende personen hier ook mee naar buiten treden kan dat andere mensen aansporen om naar een arts te gaan of ook open over hun stoornis te zijn.”

Bovendien laat dit volgens Lok zien dat je ondanks de stoornis hele mooie dingen kunt doen. “Ik kan geen uitspraken doen over individuele personen, maar over het algemeen zijn mensen met een bipolaire aandoening vaak hele creatieve, ambitieuze en scheppende mensen.”

Medicijnen
Van een bipolaire stoornis kom je nooit helemaal af, vertelt Lok. “Dat komt omdat het grotendeels biologisch is bepaald. Maar met medicijnen die de stemming stabiliseren en de juiste behandeling kun je er wel voor zorgen dat het minder aanwezig is.”

Ook Carey heeft baat bij haar medicijnen die stemmingen controleren. “De medicijnen werken behoorlijk goed. Ze maken me niet te moe of traag. Het vinden van de juiste balans is het belangrijkste”, zegt Mariah.

Bron: RTLnieuws.nl

Dit bericht is 6125 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail