Twee TV-programma’s over vooroordelen

Facebooktwitterlinkedinmail

b17

26 februari 2016 – Er zijn twee tv programma’s in de komende periode die beiden op eigen manier vooroordelen aanpakken:

Als je mij echt zou kennen

Het programma ‘Als je mij echt zou kennen’ noemt zichzelf een soort ‘Over de streep’ (programma van de publieke omroep) in een nieuw jasje. Andere doelgroepen worden op ongeveer dezelfde wijze gewezen op hun vooroordelen over anderen.

Producent en regisseur Jessica Villerius: ‘Wij zijn ontzettend blij met deze mooie kans. ‘Over de Streep’ is ons ontzettend dierbaar, we zien nog steeds iedere dag hoe het mensen raakt. We zijn dus heel dankbaar dat we nu nóg meer doelgroepen deze ervaring kunnen geven, die hopelijk anderen weer inspireert om met elkaar in gesprek te gaan over de dingen die er echt toe doen.’
Het programma ‘Als je me echt zou kennen’, dat een belangrijke maatschappelijke functie heeft, is binnenkort in een andere vorm te zien bij RTL 4. Nu vormen niet jongeren, maar volwassenen de arena waarin de bekende workshops zich afspelen. Verschillende groepen, van daklozen tot bejaarden, gaan ‘over de streep’. Veel van hen gaan zich realiseren dat veel van wat ze dénken te weten van elkaar, gebaseerd is op vooroordelen. Dit succesvolle format is al 27 jaar een succes in Amerika, waar het onder andere wordt gedragen door Oprah Winfrey en zangeres Alanis Morisette.

Op de website van Challenge Day Nederland zegt Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL Nederland: “Juist in deze tijden zijn begrip, vooroordelen wegnemen en naar elkaar luisteren essentiële thema’s voor onze kijkers.”
Angela Schijf gaat het programma presenteren.

De eerste uitzending is woensdag 2 maart om 21.30 uur op RTL4

upload_anitawordtopgenomen_1423583083

Anita wordt opgenomen

Iets langer moeten we wachten op het tweede seizoen van ‘Anita wordt opgenomen’. Maar dat er een tweede seizoen komt, is al bekend gemaakt. Dit keer wordt Anita opgenomen in een verslavingskliniek.
Anita zegt zelf hierover: “Ik hoop dat er door dit programma meer begrip ontstaat voor verslaafden. Er is vaak een eenzijdig beeld over mensen met een verslaving of de oorzaken hiervan. Onbekend maakt onbemind.”

In het vorige seizoen was te zien hoe ze zich liet opnemen in een psychiatrische instelling en praat met patiënten, professionele verzorgers en behandelaars. Tijdens de uitzendingen waren de meningen over deze afleveringen zeer uiteenlopend. Werkt het programma destigmatiserend, of juist het tegenovergestelde? Die discussie zal zeker weer oplaaien als het programma te zien is, dit najaar bij de Nederlandse Publieke Omroep.

Bekijk hier de 6 afleveringen uit het eerste seizoen terug 

Bron: samensterkzonderstigma.nl  / alsjemeechtzoukennen.nl

Dit bericht is 2710 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail