Cognitieve training effectief tegen terugval na depressie – ook bij afbouwen antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

13 april 2018 – Een korte cognitieve training kan een terugval na een depressie voorkomen – ook wanneer de patient stopt met het slikken van antidepressiva. Dat blijkt uit onderzoek van professor Claudi Bockting (AMC, RuG) dat afgelopen week is gepubliceerd in de Lancet Psychiatry. De training is effectief voor mensen die na meerdere depressies hun antidepressiva afbouwen, en voor mensen die na een depressie de medicatie blijven slikken. Deze laatste groep heeft het meeste baat bij de cognitieve training: zij zijn het beste beschermd tegen een terugval.

Professor Claudi Bockting (AMC psychiatrie en Rijkuniversiteit Groningen) publiceerde deze week de resultaten van de eerste internationale studie waarin drie groepen patiënten met terugkerende depressie met elkaar werden vergeleken in een gerandomiseerde studie. De eerste groep stopte geleidelijk met het gebruik van antidepressiva en volgde een preventieve cognitieve training, een tweede groep bleef antidepressiva gebruiken na herstel maar kreeg geen aanvullende training, en de derde groep slikte de medicatie in combinatie met het volgen van deze cognitieve training.

De laatste groep was het beste beschermd tegen een terugval: zij hadden 41% minder kans op terugval in vergelijking met de groep die alleen antidepressiva doorslikte. Daarnaast vond Bockting met haar team dat het doorslikken van antidepressiva geen betere bescherming biedt tegen terugval dan de cognitieve training terwijl de medicatie werd afgebouwd. In beide groepen viel zo’n 60% terugval en bij de combinatie was dit 43% terugval.

Preventieve Cognitieve Training

Het AMC biedt de Preventieve Cognitieve Training aan als onderdeel van de behandeling van depressie. Patiënten die hersteld zijn van terugkerende depressies wordt aangeraden om de korte psychologische training te volgen naast het doorslikken van antidepressiva. Wanneer patiënten beslist  hun antidepressiva willen afbouwen, wordt aangeraden de korte training te volgen en de pillen af te bouwen met een minimale begeleiding van vijf maanden door de voorschrijvende arts of psychiater

De Preventieve Cognitieve Training is speciaal ontwikkeld om depressieve terugval te voorkomen. De training bestaat uit 8 sessies en wordt gegeven door gezondheidszorgpsychologen. In de training leert de patiënt omgaan met negatieve denkpatronen, zich te focussen op positieve gedachten en er wordt een persoonlijk terugvalpreventieplan gemaakt. De training wordt zowel in een groep als individueel aangeboden.

Terugkerende depressie

Een depressie is een aandoening die bij de meeste mensen later weer terugkomt. Mensen met terugkerende depressies krijgen vaak het advies om  jarenlang  medicatie  te gebruiken. Niet iedereen volgt dat advies op en een groot deel gebruikt onregelmatig antidepressiva of stopt met antidepressiva, met het risico op een terugval.

Bron: amc.nl

Dit bericht is 3990 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail