Onderzoek naar LSD als medicijn bij depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

12 mei 2017 – LSD ken je misschien als die drug waar je flink van gaat hallucineren. Maar het kan ook werken als medicijn, zo meldt Metronieuws.  Althans, dat meent Sillicon Valley-ondernemer Josh, die niet met zijn achternaam in de media wil. Aan Mashable vertelt hij hoe hij met lsd aan zelfmedicatie doet, 

Josh is al de helft van zijn leven depressief. Dat moet je niet zien als een keer geen zin hebben om op te staan. In het ergste geval heb je hele periodes geen energie om de deken open te slaan en uit bed te komen. Laat staan dat je boodschappen kunt doen, schoon kan maken of de rekeningen betalen. Met alle gevolgen van dien. Meestal is er met therapie een hoop op te lossen, maar ook vaak genoeg komt er medicatie aan te pas of is een depressie chronisch. En dan kom je er dus nooit meer vanaf.

„De meeste dagen begin ik heel somber”, vertelt Josh aan Mashable. Maar met een microdosering lsd zijn zijn dagen een stuk dragelijker. „Het voelt alsof ik een hele, hele goede kop koffie heb gedronken. Mijn hart gaat sneller en ik stort erna weer in.” Het geeft Josh de motivatie om dingen te doen, al duurt het effect maar een paar minuten. De microdosering neemt hij naast zijn reguliere depressiemedicatie.

Risico’s
Daar zitten risico’s aan, zeker in Amerika. De kans dat je een trip krijgt bij een microdosering is klein, maar wel aanwezig. Ook wordt het sterk afgeraden bij een angststoornis, vaak word je er nog angstiger van omdat je bewust wordt van je eigen psyche. Iets anders waar je rekening mee moet houden, is dat de drugs illegaal zijn. Naast dat het je dus een strafblad op kan leveren, weet je niet altijd wat er voor stoffen in drugs zitten verwerkt. Denk aan bijvoorbeeld de giftige xtc-pillen die in Nederland regelmatig in omloop zijn. In Nederland kun je drugs wel altijd laten testen bij de GGD of Jellinek.

Risico’s zijn er dus, gelukkig wordt er ook onderzoek gedaan naar drugs in de medische wetenschap. Veel recreationele drugs vinden hun oorsprong in de medicijnen. Ketamine is bijvoorbeeld een narcosemiddel. En in de jaren 50 werd lsd ingezet als ‘waarheidsserum’. Daarvoor werd het ook in de psychiatrie ingezet om onder andere schizofrenie te onderzoeken. Wiet wordt ook vandaag de dag nog regelmatig gebruikt als pijnbestrijdingsmiddel. En natuurlijk is er nog het bekende Ritalin of Concerta, ad(h)d-medicatie met een stof dat verwant is aan amfetamine.

Inmiddels wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het gebruik van drugs in vooral de geestelijke gezondheidszorg. Multidisciplinary Association for Psychedelics Studies (MAPS) heeft recentelijk onderzocht of MDMA, de werkzame stof in xtc, ook kan werken bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat is een stoornis die wordt veroorzaakt door onverwerkte trauma’s, bijvoorbeeld als je in een oorlogsgebied bent geweest of met (seksueel) misbruik te maken hebt gehad. De trauma’s blijven in je kortetermijngeheugen zitten, waardoor je het telkens herbeleeft.

Trauma’s verwerken
MDMA zorgt ervoor dat je open bent over dingen, dus ook over de trauma’s. Dat zou kunnen helpen om de trauma’s te verwerken. Op dit moment wordt in Amerika onderzocht of het ook daadwerkelijk een methode kan worden. Hoewel twee derde van de testpersonen genezen werd verklaard, zitten er nog een hoop haken en ogen aan. Zo kan iemand overgevoelig zijn voor MDMA.

Ook het gebruik van psychedelische middelen wordt nu onderzocht. Dinsdag lanceerde de organisatie Fundamental een nieuwe crowdfundingcampagne om wetenschappelijk onderzoek naar de microdosering van lsd te financieren. Er moet in totaal 2 miljoen dollar vrijkomen voor vier onderzoeken. Dat geld is voor het onderzoek naar microdosering en vervolgonderzoek van drie andere onderzoeken op het gebied van drugs en geestelijke gezondheidszorg. Onder andere de MDMA bij PTSS krijgt een vervolg.

Het is belangrijk, zegt Amanda Feilding van de Beckley Foundation, die ook meewerkt aan het onderzoek. „We zien mensen experimenteren met microdosering, terwijl we wetenschappelijk moeten onderzoeken hoe het werkt in vergelijking tot een grotere dosis lsd. Ook moeten we kijken wat het effect is op gemoedstoestand en angsten.” Het onderzoek moet deze herfst beginnen en er zullen in eerste instantie twintig mensen meewerken.

Bron: metronieuws.nl

Dit bericht is 12017 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail