Wat is de invloed van voeding op ADHD?

Facebooktwitterlinkedinmail

29 juli 2020 – Er is al langere tijd een discussie gaande omtrent de vraag of voeding een effect heeft op ADHD-symptomen. De resultaten van verschillende wetenschappelijke onderzoeken zeggen van wel, terwijl anderen weer geen effect vinden. Naar alle studies gekeken, is er wel degelijk bewijs dat voeding effect heeft op ADHD-symptomen. Er zijn dan ook aanpassingen in het dieet opgenomen in de behandeladviezen.

Uitkomst van meta-analyses
Aangezien sommige wetenschappelijke studies elkaar tegenspreken, is het verstandig om naar meta-analyses en systematische reviews te kijken. Dit soort studies bevatten bevindingen van meerdere onderzoeken samen, wat de betrouwbaarheid vergroot. Hieruit is gebleken dat een gezond voedingspatroon, dat veel fruit, groente en volkorenproducten bevat, ADHD-symptomen vermindert en een ongezond voedingspatroon symptomen verergert. Ook is er aanzienlijk bewijs gevonden tussen de kans op ADHD en de inname van suiker, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen.

Opvallend is dat kinderen met ADHD vaak tekorten hebben aan zink, magnesium, ijzer, koper en omega 3 vetten. Alles wijst erop dat het voedingspatroon een rol verdient in de behandeling. Los van enkel ADHD zorgt een gezond voedingspatroon ervoor dat je op vele vlakken gezonder blijft. Zo verklein je de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht en wordt de bloedsuikerspiegel stabieler.

Welke voeding is goed?

Bij ADHD valt het aan te raden om zoveel mogelijk plantaardig te eten en vooral suikers en koolhydraten links te laten liggen. Je kunt kiezen voor een mediterraan dieet of paleodieet, beide gevuld met fruit, groenten, bonen, noten, volle granen en plantaardige oliën. Fruit en groente kunnen de hele dag, ook als tussendoortje. Door kleine porties te eten, verspreid over de dag, zorg je er ook voor dat je stofwisseling optimaal geactiveerd wordt. Eet ook voldoende vette vis en gevogelte en eet liever niet meer dan eens per week rood vlees. Eventueel kun je kiezen voor voedingssupplementen als er een groot tekort is aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium en ijzer. Als je gezond gaat eten schrap je bewerkt voedsel zoveel mogelijk van het menu, zoals snoepjes, koekjes, chips, fastfood en andere ongezonde snacks en voedingsmiddelen. Deze producten bevatten veel “lege” calorieën en maken de bloedsuikerspiegel wiebelig, waardoor kinderen en volwassenen met ADHD er extra bij gebaat zijn om dit niet binnen te krijgen.

ADHD en verzekering

Gezonde voeding kan ervoor zorgen dat kinderen, pubers en volwassenen beter functioneren en aanzienlijk minder last hebben van deze aandoening. Op termijn kan het dus dat er minder medicijnen nodig zijn. Voor mensen met ADHD hebt worden medicijnen zoals Ritalin, op basis van kortwerkende methylfenidaat vanuit de basisverzekering, vergoed. De meerkosten van andere medicijnen, zoals Concerta, Strattera en Medikinet, moeten uit een eigen bijdrage betaald worden. De zorguitgaven voor ADHD bedragen in Nederland meer dan 266 miljoen per jaar. Vergelijkbaar met wat verzekeraars jaarlijks uitkeren voor autoschade aan verzekerden met alleen een wa-verzekering.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 45650 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail