Dure Amfexa: Vereniging voor mensen met ADHD krijgt Hoorzitting vaste Tweede Kamercommissie voor VWS

Facebooktwitterlinkedinmail

DEXAMFETAMINE

20 april 2016 – Op 1 juni gaat de vaste Tweede Kamercommissie voor VWS in gesprek met Impuls & Woortblind, de vereniging van mensen met ADHD.  Ook wordt dan de Petitie van Actiegroep Dure Dex overhandigd.

De belangrijkste eisen van de vereniging zijn:

  • volledige vergoeding van alle ADHD-medicatie, inclusief dexamfetamine
  • betere voorlichting aan psychiaters over ADHD zodat zij scherper diagnosticeren en behandelen.
  • en aan publiek over de kwaliteiten van ADHD’ers en over hun problemen.
  • onderzoek naar nieuwe medicatie met minder bijwerkingen.

Achtergrond

De firma Eurocept heeft gebruik gemaakt van de regels waardoor dexamfetamine 5 mg nu is geregistreerd onder de merknaam Amfexa®. Hier heeft het CBG (College Beoordeling Geneesmiddelen) op verzoek van Eurocept regels toegepast die nooit voor deze situatie bedoeld zijn. Deze farmaceut gebruikt dus een legitieme constructie en wil gewoon pillen verkopen, maar wij als consument betalen de rekening. Dit is onrechtvaardig en mensen met ADHD/ADD lijden hierdoor ernstige financiële en sociale schade. Als ze straks hun dure medicatie niet meer kunnen betalen, lopen ze nog meer risico’s. Ons onderzoek onder 150 gedupeerden heeft uitgewezen dat per persoon de extra kosten kunnen oplopen tot meer dan € 100,- per maand.

Grote consequenties voor AD(H)D’ers

Apotheken mogen de gewone dexamfetamine, die al 100 jaar te koop is, per 1 mei niet meer leveren. Gewone dexamfetamine werd tot nu toe volledig vergoed vanuit het basispakket. Het Ministerie van VWS (Farmatec) heeft op 13 april besloten Amfexa op te nemen in het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem (GVS), waardoor verzekeraars slechts een kleine bijdrage betalen.

De leverancier van Amfexa heeft mede door onze campagne de prijs al verlaagd met € 3,90. Een doosje Amfexa van 30 tabletten 5mg kost vanaf 1 mei € 27,18.

Daarvan gaat af: kleine bijdrage verzekeraars € 3,63.

Door mensen met ADD/ADHD te betalen: Grote Eigen Bijdrage van € 23,55 per doosje.

Verbod van IGZ en onduidelijkheid bij iedereen

Veel apotheken, consumenten en zorgprofessionals met ADHD weten niet waar ze aan toe zijn en ontvangen gemengde berichten vanuit de zorgverzekeraars. Dit heeft er toe geleid dat er bij veel apotheken nu al geen zelfbereide dexamfetamine meer voorradig is. Op onze vragen aan de Inspecteur voor de Gezondheidszorg (IGZ), antwoordt deze:

“Nu er een geregistreerd product beschikbaar is voor dexamfetamine – Amfexa® – is er geen plaats meer voor een door een apotheek collegiaal bereid en aan een andere apotheek afgeleverd product. Wij zien geen reden tot gedoogbeleid ten aanzien van dexamfetamine”, aldus IGZ.

Dure D€x? Niet zo Flex!

Actiegroep: Dure D€x? Niet zo Flex! en Vereniging Impuls & Woortblind zijn per direct onder leiding van Hans van de Velde (I&W) en Thijs Hakkenberg (DD) een campagne gestart op http://www.dexamfetamine.nl/. Op dit moment hebben meer dan 11.000 gedupeerden, zorgprofessionals, apotheken en andere betrokkenen al getekend tegen deze oneerlijke situatie.

Impuls & Woortblind en de Actiegroep DD werken er op dit moment hard aan dat de andere doseringen dan 5mg gewoon vergoed blijven door de basisverzekering.

Hoorzitting over ADHD

Op verzoek Impuls & Woortblind heeft de vaste Kamercommissie VWS een hoorzitting ingelast. Deze is op 18 april bevestigd en zal op 1 juni 2016 plaatsvinden.

Want de problemen rond dexamfetamine staan niet op zichzelf. ADHD/ADD staan regelmatig negatief in de belangstelling: te veel diagnoses, te veel medicatie. De realiteit is echter dat mensen met ADHD grote risico’s lopen op verkeersongelukken, ontslag, echtscheiding en verzeild kunnen raken in criminaliteit en drugs wanneer ze níet behandeld worden. Terwijl zij, als het goed gaat met ze, een enorme bijdrage leveren aan de maatschappij door creativiteit, innovatie en niet aflatende energie.

Redenen genoeg om daar eens met de Tweede Kamer over te praten

Voor exclusieve interviews met gebruikers van dexamfetamine kunt u contact opnemen. Idem voor vragen over de publiekscampagne en de hoorzitting van de Tweede Kamer:

Bron: persbericht

Dit bericht is 3809 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail