ADHD medicijn Elvanse vrijgegeven in Nederland

Facebooktwitterlinkedinmail

20 december 2019 – Het medicijn Elvanse, dat in het buitenland al met goede resultaten wordt gebruikt voor de behandeling van ADHD, is sinds 1 oktober op de Nederlandse markt. Dit medicijn behoort tot dezelfde klasse medicijnen als Ritalin en Concerta. Elvanse kan werken bij patiënten bij wie deze twee medicijnen niet voldoende helpen om de aandoening te verlichten.

In Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten wordt Elvanse al verschillende jaren gebruikt. Behalve voor de behandeling van ADHD wordt het medicijn in de VS ook toegepast bij een zogenaamde eetbuistoornis of binge eating disorder. De verwachting is dat het medicijn in Nederland voorlopig alleen door huisartsen voorgeschreven zal worden bij kinderen tussen de 6 en de 18 die ADHD hebben.

Over Elvanse

Elvanse is de handelsnaam voor de stof lisdexamfetamine. Deze stof wordt in het lichaam omgezet in meerdere werkzame stoffen die de werking van de hersenen beïnvloeden. Specifiek stimuleren ze de werking van de hersendelen die bij ADHD niet goed functioneren. Door het medicijn kan de patiënt zich beter focussen op alledaagse taken en wordt hij rustiger, en is hij/zij minder geneigd om impulsieve acties te ondernemen.

Elvanse is een zogenaamde pro-drug: de stof zelf heeft geen werking, totdat hij via de darmen in de bloedbaan wordt opgenomen.

Hoe wordt het gebruikt?

Elvanse wordt voorgeschreven als capsules, die verschillende doseringen kunnen hebben. Elke capsule bevat 20, 30, 40, 50, 60 of 70 milligram lisdexamfetamine dimesylaat. Verder bevat de capsule hulpstoffen. In het spijsverteringsstelsel van de patiënt lost de capsule op, en komt de  stof vrij.

Artsen die een patiënt behandelen met dit medicijn schrijven meestal capsules van 20 of 30 milligram voor in eerste instantie. Er wordt dan gekeken hoe de patiënt op het medicijn reageert. Als het gewenst lijkt, kan de dosering van de capsules met telkens 10 milligram tegelijk verhoogd of verlaagd worden. Na het slikken van een capsule heeft het ongeveer 12 tot 14 uur lang effect.

Voor wie is het medicijn bedoeld?

Elvanse is geschikt voor gebruik door kinderen die ADHD hebben in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. Het voordeel  is dat de medische werking ervan sterker lijkt dan die van het verwante medicijn Ritalin. Kinderen die dus onvoldoende baat hebben bij Ritalin (methylfenidaat) hebben dus mogelijk wel baat bij Elvanse. Een huisarts kan de overstap van Ritalin voorschrijven en kijken of het nieuwe medicijn beter werkt dan Ritalin. Officieel zijn er nog geen richtlijnen voor het gebruik van Elvanse door volwassenen die ADHD hebben.

Wie mag het medicijn niet gebruiken?

Elvanse behoort tot dezelfde klasse medicijnen als Ritalin en Concerta, de zogenaamde CNS-stimulanten. Voor het grootste deel gelden er voor het gebruik van Elvanse daarom dezelfde tegenindicaties als voor deze twee oudere medicijnen.

Welke bijwerkingen zijn er mogelijk?

Elvanse heeft in grote lijnen dezelfde bijwerkingen die ook voorkomen bij de medicijnen Concerta en Ritalin. Zeker bij een overdosering van het medicijn kunnen er bijwerkingen optreden. Voor een totaal overzicht van de bijwerkingen met toelichting verwijzen we je door naar Zobegaafd.nl of de bijsluiter.

Bron: persbericht

Dit bericht is 30757 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail