Vitamine D-supplement lijkt depressieve symptomen bij volwassenen te verminderen

Facebooktwitterlinkedinmail

17 augustus 2022 – Een uitgebreide meta-analyse toont aan dat vitamine D-supplement depressieve symptomen bij volwassenen kan verminderen. Een internationaal team van onderzoekers bestudeerde tientallen onderzoeken van over de hele wereld.

Depressieve symptomen veroorzaken wereldwijd een aanzienlijke ziektelast. De therapeutische werkzaamheid van de huidige antidepressiva is onvoldoende. Daarom wordt er gezocht naar andere manieren om de depressieve klachten te verlichten, bijvoorbeeld met behulp van voeding.

Van vitamine D wordt aangenomen dat het de functies van het centrale zenuwstelsel reguleert, waarvan de stoornissen in verband zijn gebracht met depressie. Bovendien hebben verschilden studies een verband geconstateerd  tussen depressieve klachten en een vitamine D-tekort. Eerdere meta-analyses over de effecten van vitamine D-supplementen op depressie waren echter niet overtuigend. In deze meta-analyse worden de resultaten van verschillende onderzoeken gecombineerd en statistisch geanalyseerd.

De nieuwe meta-analyse over het verband tussen vitamine D-supplement en depressie is de grootste die tot nu toe is gepubliceerd en bekeek de resultaten van 41 onderzoeken van over de hele wereld. Deze onderzoeken hebben de werkzaamheid van vitamine D bij het verlichten van depressieve symptomen bij volwassenen onderzocht door middel van gerandomiseerde placebogecontroleerde onderzoeken bij verschillende populaties. De onderzoeken werden uitgevoerd bij patiënten met depressie, bij de algemene bevolking en bij mensen met verschillende fysieke aandoeningen. De resultaten van de meta-analyse laten zien dat toevoegen  van vitamine D effectiever is dan een placebo bij het verlichten van depressieve symptomen bij mensen met een depressie. Er waren grote verschillen in de gebruikte vitamine D-doses, maar meestal was het 50-100 microgram per dag.

“Ondanks de brede reikwijdte van deze meta-analyse, blijft de zekerheid van bewijs laag vanwege de heterogeniteit van de bestudeerde populaties en vanwege het risico op vooringenomenheid in verband met een groot aantal onderzoeken”, aldus onderzoeker en hoofdauteur Tuomas Mikola van het Instituut voor Klinische Geneeskunde aan de Universiteit van Oost-Finland. De meta-analyse maakt deel uit van het proefschrift van Mikola.

“Deze bevindingen zullen nieuwe klinische onderzoeken op hoog niveau bij patiënten met depressie aanmoedigen om zodoende meer licht te werpen op de mogelijke rol van vitamine D-supllmenten bij de behandeling van depressie”, besluit Mikola.

De meta-analyse is uitgevoerd in internationale samenwerking tussen Finse, Australische en Amerikaanse onderzoekers.

Bron: uef.fi

Dit bericht is 20794 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail