Slapeloosheid; “Ik liep tegen een depressie aan”

Facebooktwitterlinkedinmail

slapeloosheid-2

28 november 2016 – Warm douchen, een boekje lezen en vooral geen koffie meer drinken. Sharon (31) probeerde alles om van haar slapeloosheid af te komen, maar niets hielp. “Op een gegeven moment had ik zoveel slaaptekort, dat ik balanceerde op het randje van een depressie.” zo meldt RTLnieuws.nl

Sharon is van kinds af aan al een moeilijke slaper. In die tijd kon ze de slaap nog wel vatten, maar was ze ook al heel gevoelig voor geluid en prikkels. Vanaf haar puberteit werd dat steeds erger. Elke nacht lag ze naar het plafond te turen. “Als ik al insliep, was ik een uur of twee later weer klaarwakker. En dan begon het draaien, het woelen. Ik ging er even uit, las nog wat om gedachten te verzetten, maar niets hielp. Tot de ochtend lag ik wakker.”

Het was om gek van te worden, vertelt Sharon. “Er waren perioden dat ik absoluut niet in slaap viel. Als ik dan om een uur of vijf ’s ochtends eindelijk de slaap kon vatten, ging de wekker weer om zeven uur. Ik sliep maximaal twee uur.”

‘Functioneren op een noodstand’

Het consequente gebrek aan slaap trok een zware wissel op Sharon. Want ’s nachts niet slapen, merk je overdag. “Ik functioneerde op een soort noodstand. Ik was overprikkeld. Het was verschrikkelijk. Werk werd moeilijk, sociale uitjes waren moeilijk. Ik was verdrietig, sloom en moe. Ik wilde zo graag slapen, maar zodra ik naar bed ging, begon het malen al. Uiteindelijk balanceerde ik op het randje van een depressie omdat ik door het slaapgebrek niet meer normaal kon functioneren.”

Dat was het moment dat Sharon er helemaal klaar mee was. Ze ging meerdere keren naar de huisarts, op zoek naar hulp. Al snel werd duidelijk dat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet hielpen. Ze kreeg tabletjes. “Dat waren verslavingsgevoelige medicijnen. Ik had een steeds hogere dosering nodig om in slaap te vallen. En dan nog sliep ik niet goed. Ik werd er daarnaast heel suf van. Al snel wist ik: dit is niet goed voor mij. Toen ben ik weer terug naar de huisarts gegaan.”

‘Medicijnen zijn mijn redding geweest’

Zes jaar geleden was de maat vol. Tussen haar 20ste en 26ste sliep Sharon ‘rampzalig slecht’. Ze kwam, compleet oververmoeid, bij de GGD terecht. “Ik pakte alles aan op dat moment. Ik kreeg een heel lage dosering van een bepaald medicijn dat vaak wordt gegeven aan mensen met stemmingsstoornissen. Al zes jaar neem ik nu elke dag een tabletje. Sindsdien slaap ik weer. Het is echt mijn redding geweest.”

“Sinds ik slaap, heb ik weer veel meer overzicht. Ik heb weer energie en ben niet meer overprikkeld.” Stoppen met de medicijnen is dan ook geen optie. “Als ik mijn medicijnen niet neem, merk ik dat gelijk. Dan lig ik als vanouds weer de hele nacht wakker.”

Ongewenst wakker, de cijfers:

  • Naar schatting hebben 1,5 miljoen Nederlanders chronisch last van slapeloosheid.
  • Zo’n 750.000 mensen gebruiken slaapmiddelen
  • In 2013 gingen er 170 miljoen doses slaap- en kalmeringsmiddelen over de toonbank

Bron : rtlnieuws.nl

Dit bericht is 11638 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail