Sociale vaardigheidstrainingen via games voor kinderen met autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

24 februari 2017 – Voor kinderen met autisme zijn er sociale vaardigheidstrainingen. Volgens lector Job van ‘t Veer van het ‘Instituut Zorg & Welzijn’ van de NHL zijn de hedendaagse trainingsmethoden vaak minder effectief. “Misschien kunnen we de methoden ontwikkelen die beter aansluiten”, zo zegt Van ’t Veer. “Wat ze leren in de trainingen moeten kinderen vaker in het echte leven toepassen. Dat gaat nog niet goed genoeg zo zeggen de zorginstellingen

Hogeschool NHL zal, in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen, Windesheim en zorginstellingen Accare en Kinnik, onderzoek doen naar nieuwe instrumenten om kinderen met autisme te helpen. Het gaat hierbij de ontwikkeling van digitale werkvormen die de huidige trainingen leuker, gevarieerder moeten maken en daardoor effectiever bijvoorbeeld met behulp van een tablet of een smartphone.

Op de iPad

Een voorbeeld van een digitale werkvorm is een toolbox met interactieve oefeningen en games, te spelen op bijvoorbeeld een iPad. Kinderen met autisme, hun ouders en hulpverleners ontwikkelen in dit project mee aan het uiteindelijke product. Door samen te onderzoeken en ontwerpen ontwikkelen we oefeningen die goed aansluiten bij de doelgroep om zo de training effectiever te maken.

In het onderzoek staat een kind met autisme, de vader en moeder van het kind met autisme en de hulpverleners centraal. Studenten pedagogiek en studenten Communication en Multimediadesign zullen kunnen afstuderen met het project.

Partners
In het project werkt NHL Hogeschool samen met Hanzehogeschool Groningen, Windesheim, zorginstellingen Accare en Kinnik, RGOC, ICT-bedrijf 8D Games, enkele basisscholen (regulier en speciaal onderwijs) en het landelijke Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Studenten van zorg- en welzijnsopleidingen en van technische opleidingen zullen in multidisciplinaire teams hun bijdrage leveren aan het onderzoek. Het project start in maart 2017 en duurt tot begin 2019.

Bron: windesheim.nl

Dit bericht is 3350 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail