Meer angst en depressie na bevalling zonder risico

Facebooktwitterlinkedinmail

11 mei 2021 – Stress rond de bevalling bedreigt niet alleen de gezondheid en het welzijn van ouders, maar ook die van hun kind. Uit het promotieonderzoek van Marjolein Missler blijkt dat stress na de bevalling veel voorkomt bij ouders die eerder geen hoog risico liepen op klachten. 14 procent van de deelnemende ouders rapporteert symptomen van depressie gedurende de eerste drie maanden na de geboorte van hun kind. Angst komt voor bij 22 procent van de moeders en 20 procent van de vaders.  

Symptomen van angst en depressie bij ouders blijken een chronisch karakter te hebben, en zijn bovendien voorspellend voor symptomen van angst en depressie bij hun kinderen in de vroege adolescentie. Het ontdekken van effectieve manieren om al in een vroeg stadium – bij voorkeur gedurende de zwangerschap – te kunnen interveniëren is daarom essentieel voor zowel het welzijn van de ouders als de gezondheid en ontwikkeling van het kind.

Laagdrempelige preventie
Eerder onderzoek laat zien dat ouders zich verloren voelen in alle informatie die er over de eerste maanden na de geboorte te vinden is. Dit is een van de factoren die tot stress leidt. Missler: “Het door ons ontwikkelde laagdrempelige preventieprogramma is gericht op het verminderen van ouderschapsstress bij beide ouders. Ondanks dat dit programma niet meetbaar effectief was, beoordeelden ouders de ontvangen informatie als nuttig en van toegevoegde waarde. Ons advies is dan ook om een deel van het programma toe te voegen aan de standaardzorg voor zwangere vrouwen en hun partners. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen wat de effecten van het programma zijn op de langere termijn.”

Meer aandacht voor stress
Stressklachten (bijvoorbeeld angst en depressie) blijken veelvoorkomend te zijn onder de groep ouders die voorafgaand geen risico hadden op problematiek. Missler: “Omdat deze stressklachten relatief mild van aard zijn en niet voldoen aan de criteria voor een officiële stoornis, blijven deze echter vaak onder de radar. Mijn onderzoek toont aan dat dit onterecht is: de klachten zijn vaak chronisch van aard en bovendien gerelateerd aan klachten van angst en depressie bij kinderen. Het voorkomen van stress bij ouders is dus van groot belang, zowel voor het welzijn en de gezondheid van ouders als voor de ontwikkeling van het kind.

Meer informatie over het proefschrift

21-05-2021  om 09.45 uur

Parental distress during the transition to parenthood: a prevention perspective

M.A. Missler

prof.dr. A. van Straten, prof.dr. J.J.A. Denissen, dr. T. Donker, dr. R. Beijers

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen – Psychologie

Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA

Bron: vu.nl

Dit bericht is 5299 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail