Leerplicht aanpassen voor thuiszitters

Facebooktwitterlinkedinmail
thuiszitters

16 december 2016 – Om meer kinderen met een psychische of fysieke beperking toch naar school te laten gaan wil staatssecretaris Dekker de Leerplichtwet aanpassen. Te veel kinderen zitten nu thuis, vindt hij. In de wet komt nu een verplichting tot overleg met andere scholen, zo meldt de NOS. 

Eerder vroeg Dekker gemeenten al nog eens goed te kijken naar de vrijstellingen van de onderwijsplicht, nadat was gebleken dat het aantal kinderen met zo’n vrijstelling in een paar jaar tijd fors gestegen was: van 3100 naar 2010 naar 5000 in 2015.

Sinds de invoering van het passend onderwijs in augustus 2014 zijn scholen verplicht kinderen onderwijs te bieden. Dat is niet altijd eenvoudig: niet alle scholen slagen erin dat onderwijs te regelen. De stijging van het aantal vrijstellingen zou daar dan ook verband mee kunnen houden.

Verplicht overleg

Volgens Dekker zit een deel van de kinderen met zo’n vrijstelling nu ongelukkig thuis. “Misschien kunnen deze thuiszitters gedeeltelijk best naar school.”

Hij wil iedereen verplichten om eerst te overleggen met het samenwerkingsverband van scholen in de regio. Het kan wellicht zo zijn dat een kind niet les kan volgen in een gewone klas, maar wel in een klein klasje of deels vanuit huis, aldus het ministerie van Onderwijs.

Omdat artsen ook beter op de hoogte zouden moeten zijn van de onderwijsmogelijkheden voor kinderen met lichamelijke of psychische problemen, wil Dekker ook gaan overleggen met minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 3477 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail