Steeds meer jongeren komen in de knel sinds corona

Facebooktwitterlinkedinmail

25 januari 2021 – De Nederlandse ggz riep  in de uitzending van KASSA afgelopen zaterdag het kabinet op tot directe actie. Steeds meer jongeren komen in de knel sinds corona en dat verhoogt de druk op de jeugd-ggz enorm.

Voorzitter Jacobine Geel: “Het Rijk zegt wel dat iedere jongere de zorg nodig heeft die hij/zij verdient, maar in de praktijk schuift Den Haag dit probleem op de lange baan. Ook de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) maakt zich grote zorgen. Prof.dr. Arne Popma, voorzitter Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de NVvP: “Laat kinder- en jeugdpsychiaters hun tijd voluit inzetten om kinderen en jeugdigen te helpen.”

Demissionair Staatssecretaris Paul Blokhuis laat aan KASSA volgens hun persbericht schriftelijk weten: “Gemeenten zijn verantwoordelijk om voldoende zorg in te kopen en te organiseren. Ook wanneer de zorgvraag toeneemt. Er zijn op dit moment geen afspraken over compensatie van gemeenten indien het zorggebruik als gevolg van corona toeneemt.”

Regering kan niet langer wegkijken bij problemen kwetsbare jongeren

Jacobine Geel vindt het onacceptabel dat de regering weigert extra kosten te vergoeden die gemaakt worden om jongeren in crisis te helpen: “Staatssecretaris Blokhuis mag dan demissionair zijn, de crisis die we nu zien bij jongeren vereist zijn directe bemoeienis.”

De Nederlandse ggz pleit al sinds oktober voor meer aandacht van de gevolgen van corona voor jongeren. Lid-instellingen zien steeds meer kinderen met ernstige klachten binnenkomen. Het aantal crisismeldingen is fors gestegen. Arne Popma: “Investeer nú in een breed maatschappelijk deltaplan mentale gezondheid jeugd om zoveel mogelijk te voorkómen dat meer jongeren in de ggz terecht komen.”

De schade die nu zichtbaar wordt bij jongeren moet nu aangepakt worden voordat kinderen verder verslechteren. Daarvoor is brede actie nodig om erger te voorkomen.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 2692 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail