Ruben haalt €21.000 op voor hulp aan jongeren met depressie en suïcidale gedachten

Facebooktwitterlinkedinmail

17 juli 2019 – Zondag 14 juli deed Ruben (23 jaar) mee aan de Ironman in Bolton. 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen, 42,2 km hardlopen met als doel zo veel mogelijk geld op te halen voor Stichting Grip op je Dip om jongvolwassenen met depressieve klachten en suïcidale gedachten goed te kunnen helpen. Na 13 uur, 23 minuten en 48 seconde kwam Ruben zondag over de finish. Een ongelofelijke prestatie, wij zijn ontzettend trots op je Ruben!

De aanleiding van Ruben’s missie is de zelfdoding van zijn beste vriend Jochem. Met het opgehaalde geld wordt samen met een focusgroep jongeren een online groepscursus ontwikkeld speciaal voor jongeren die de dip voorbij zijn en suïcidale gedachten hebben. Alle beschikbare wetenschappelijke en praktijkkennis en ervaring worden daarbij ingezet. Ruben en zijn vrienden zullen ook met ons meedenken. De online groepscursus zal worden begeleid door een professional van Grip op je Dip en 113 Zelfmoordpreventie.

Donaties voor Ruben’s missie zijn ook na zondag nog meer dan welkom! Doneren>>>

Cijfers

Er zijn geen landelijke cijfers over het aantal jongeren onder de 18 jaar met een depressie of suïcidale gedachten. In de leeftijd van 18-24 jaar had 6,7 procent in de afgelopen 12 maanden een depressieve stoornis. Dat zijn 1 tot 2 jongeren per klas.

Het aantal zelfdodingen onder 20 tot 25-jarigen was in 2018 met 99 jongvolwassenen hoger dan in 2017 toen 88 jongvolwassenen een eind aan hun leven maakten. Het aantal zelfdodingen onder 10 tot 20 jarigen nam na een piek van 81 in 2017 af naar 51 in 2018. Dat is vergelijkbaar met 2016 en de jaren daarvoor. Dit is echter nog steeds 1 jongere per week die geen andere uitweg ziet dan zelf uit het leven te stappen.

Het door Ruben opgehaalde geld wordt door Stichting Grip Op Je Dip ism 113 Zelfmoordpreventie besteed aan de ontwikkeling van laagdrempelige online groepshulp voor depressieve jongvolwassenen die kampen met suïcidale gedachten.

Over Grip op je Dip

Grip op je Dip is er voor 16 tot 25 jarigen die al een tijd niet lekker in hun vel zitten, somber zijn en negatieve gedachten hebben over zichzelf en de wereld om zich heen. Om grip te krijgen op die gevoelens, biedt Grip op je Dip nu een online groepscursus waar jongeren anoniem en kosteloos aan deel kunnen nemen.

Daarnaast biedt Grip Op Je Dip een e-mailservice voor individuele begeleiding en een website met informatie over dips en depressie. Grip op je Dip is een gezamenlijk aanbod van Youz, Indigo, Dimence en het Trimbos-instituut. Daarnaast zijn Ypse en Mediant partner. De Grip Op Je Dip begeleiders zijn speciaal getrainde ggz-professionals. Grip Op Je Dip wordt gefinancierd door Zorginstituut Nederland in het kader van de subsidieregeling anonieme e-mental health.

Bron: trimbos.nl 

NB: Wilt je praten over suïcide, neem dan contact op met de speciale hulp- en preventielijn. Bel telefoonnummer 0900-0113 of ga naar de website www.113.nl.

Dit bericht is 2883 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail