Kijktip Zembla De Tijd van je leven

Facebooktwitterlinkedinmail

13 februari 2022 – Generatie Z: de jongvolwassenen van nu, die geboren zijn tussen 1996 en 2012. Ze willen slagen in het leven en doen daar enorm hun best voor. Toch zijn deze jongeren psychisch kwetsbaarder dan vorige generaties. Dat blijkt wereldwijd uit diverse onderzoeken. Wat heeft het leven van deze generatie jongeren getekend en gemaakt tot wie ze zijn? In de Zembla-uitzending ‘De tijd van je leven’ vertelt een aantal van hen openhartig over hun leven.

Jong zijn. Het zou de leukste tijd van je leven moeten zijn: studeren, experimenteren, op kamers. Nieuwe vrienden maken, het leven ontdekken. Oudere generaties kijken er weleens met weemoed op terug.

Maar yit onderzoek van het RIVM, de GGD en het Trimbos Instituut bleek vorig jaar dat 80 procent van de Nederlandse studenten zich eenzaam voelt. 68 procent heeft te maken met emotionele uitputting en 26 procent heeft soms de wens om niet meer te leven. De klachten houden niet op bij de grens. De Wereldgezondheidsorganisatie constateerde dat 1 op de 7 jongeren wereldwijd te maken heeft met psychische klachten.

De coronapandemie heeft die problemen vergroot en nog zichtbaarder gemaakt. Onze ‘prestatiemaatschappij’, het toegenomen individualisme en het geloof in de maakbare mens spelen vaak een rol. De jongeren hebben last van stress, angsten, depressies en eenzaamheid. Ze maken zich zorgen over hun toekomst, hun studieschuld, het klimaat en de woningmarkt. Ze staan door hun smartphone en sociale media altijd ‘aan’.

De tijd van je leven

Donderdag  10 februari om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Herhaling: donderdag 17 februari – 15:20 uur – NPO 2

Regie: Nicolien Herblot
Research: Nikki van der Westen

Kijk hier de uitzending terug >>

Bron: bnnvara.nl

Dit bericht is 2508 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail