KIJKTIP: ‘Ik ben…’ documentaire geeft inkijkje in dagelijks leven GGZ-cliënten

Facebooktwitterlinkedinmail

Schermafbeelding 2016-06-10 om 09.09.29

10 juni 2016 – Een documentaire voor iedereen die graag meer wil weten over hoe het leven eruit ziet met een psychische aandoening en benieuwd is naar de ervaringsverhalen van de mensen. 

Veel mensen worstelen dagelijks met psychische klachten, niet alleen persoonlijk, maar ook in de maatschappij. Door vooroordelen en (zelf)stigmatisering lukt het vaak niet om mee te doen in de samenleving. Het krijgen van psychische problemen is niet iets waar je voor kiest, het overkomt je. En dit terwijl een op de drie Nederlanders in zijn leven te maken krijgt met psychische problemen, van een burn-out tot een psychose. Waarom is het dan toch zo moeilijk om dit te accepteren, zowel voor de mensen zelf als voor hun omgeving?
Dit alles staat centraal in de documentaire waarin Esther, Kim en Hans een inkijk geven in hun dagelijkse leven. Ze vertellen over de problemen waar ze tegenaan lopen, maar ze laten ook zien waar ze juist goed in zijn, en waar ze voldoening uit halen. Op deze (persoonlijke) manier wordt duidelijk dat ieder mens meerdere rollen vervult, maar daar niet per definitie mee geïdentificeerd hoeft te worden. Want je bent veel meer dan de som van al deze rollen, je bent in essentie: mens.

Kwartiermakers
De documentaire is een productie van de Kwartiermakers Etten-Leur. De Kwartiermakers is een landelijk initiatief, waarbij succesverhalen van mensen met een psychiatrische beperking in de wijken getoond worden. Sinds vier jaar is er ook in Etten-Leur een groep actief van ex-GGZ cliënten, die het negatieve imago hieromheen wil om buigen. Dit doen zij onder andere door bijeenkomsten te organiseren en gesprekken aan te gaan met wijkbewoners.

Bestellen?
Bedrijven of particulieren kunnen deze documentaire op USB-stick bestellen via S.Oord-Klijndijk@ggzbreburg.nl. Indien gewenst kan de documentaire ook vertoond worden in gezelschap van de Kwartiermakers, inclusief begeleiding van vragen en discussie tijdens een nabespreking. Meestal wordt een nabespreking gekoppeld aan een thema, bijvoorbeeld psychiatrie, kwetsbare mens, specifieke diagnoses etc.

Bron: ggzbreburg.nl  

Dit bericht is 13757 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail