Drie christelijke GGZ-instellingen van Lelie Zorggroep failliet

Facebooktwitterlinkedinmail

regeldruk

10 juni 2016 – De Reformatorische Maatschappelijk Unie (RMU) voelt zich overvallen door het nieuws dat er voor de christelijke GGZ binnen de Lelie Zorggroep faillissement is uitgesproken. Het gaat om de ggz-instellingen Cruciaal, In de Bres en STAGG. Voor veel van de betrokken medewerkers betreft dit het tweede faillissement binnen twee jaar.

Als sociale partner heeft de RMU de laatste maanden intensief overleg gehad met de Lelie Zorggroep. Rond de toekomst van de christelijke GGZ bestonden zorgen, maar van een faillissement is nooit sprake geweest. Wel was de vakorganisaties bekend dat met Eleos werd gesproken als mogelijke overnamepartij.

Zonder de vakorganisaties in kennis te stellen is besloten faillissement aan te vragen voor de christelijke GGZ. Deze werkwijze heeft de RMU overvallen, juist omdat er steeds gezamenlijk gewerkt werd aan goede afspraken voor de medewerkers en goede borging van identiteitsgebonden zorg. Die gezamenlijke verantwoordelijkheid staat door deze communicatiekeuze onder druk.

Inhoudelijk plaatst de RMU vraagtekens bij de gekozen route. In eerste instantie zou Eleos integraal door de Lelie Zorggroep worden overgenomen. Daarna werd duidelijk dat de christelijke GGZ buiten de fusie binnen de Lelie Zorggroep zou worden gehouden en dat naar een overnemende partij zou worden gezocht. Leden van de RMU uitten hierop als zorg dat dit een opstap kon zijn naar een faillissement van dit onderdeel. De werking van het afgesproken Sociaal Plan zou hiermee voor hen vervallen.
Nu er een faillissement is uitgesproken, heeft dat ernstige gevolgen voor betrokken medewerkers. De RMU maakt zich hierover grote zorgen. Zij wil hierover zo snel mogelijk in gesprek met de curator.

Identiteit
Het behouden van de identiteit van de verschillende onderdelen van de Lelie Zorggroep, is voor de RMU altijd een punt van aandacht geweest. Met de nieuwste ontwikkelingen komt het voeren van identiteitsbewust personeelsbeleid verder onder druk te staan.

Bron: rmu.nu

Dit bericht is 3804 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail