Bij nader inzien – praten over stigmatisering binnen de ggz 

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juli 2020 – De impactproductie ‘Bij nader inzien’ van Samen Sterk zonder Stigma biedt een laagdrempelige manier om met collega’s in gesprek te gaan over stigmatisering binnen de ggz. Hoe kwam deze tool tot stand? Ambassadeur Anne werkte eraan mee en vertelt over de totstandkoming én waarom deze tool effectief is.

“In oktober 2018 ben ik benaderd om mee te denken over een impactproductie over stigma in de ggz. In die tijd sprak en schreef ik als ambassadeur van Samen Sterk over situaties waarin ik me gestigmatiseerd voelde in de ggz en probeerde te achterhalen hoe het nou eigenlijk zat met stigma en de ggz. Dat probeerde ik met een open blik te doen, zonder met vingers te wijzen naar hulpverleners. Het idee van de impactproductie sloot daar perfect bij aan: een productie waarbij het doel niet is om een schuld(vraag) bij de ggz neer te leggen, maar om een dialoog op gang te brengen over het voorkomen (vóór- en vòòrkomen) van stigmatisering in de ggz.

Persoonlijke ervaring  in beeld 
We begonnen met een brainstormsessie. We: mensen met ervaring in de ggz, zowel aan de ene als aan de andere kant van de tafel. We wisselden onze ervaringen uit en we kwamen tot de conclusie dat hulpverleners in de ggz wel weten dat ook zij vooroordelen hebben, maar dat ze weinig over stigma praten. Niet in het contact met cliënten en niet onder elkaar. Hoe krijgen we dat gesprek op gang? We besloten stigma te verbeelden – persoonlijke ervaringen van ons en andere Samen Sterk-ambassadeurs en -supporters. Maar, hoe moesten we dat op een originele en authentieke manier doen?

Gelukkig werden we bijgestaan door twee professionals die ervaring hebben met het maken van impactfilms. Zij kwamen op het idee om geïmproviseerde scènes te maken van de verzamelde persoonlijke ervaringen. De scènes zijn onderverdeeld in thema’s, zoals het thema ‘Bejegening’, maar ook de thema’s ‘Werkdruk’ of ‘Emoties op de werkvloer’, die meer onder hulpverleners onder elkaar spelen (en dan ook een bepaalde uitwerking kunnen hebben op het contact met de cliënt).

Persoonlijk verhaal verstevigt de impact

Na het filmen van de scènes en het programma daaromheen (dat de dialoog op gang moet brengen), presenteerden Luca (junior projectmanager) en ik de impactproductie voor het eerst tijdens ZIE MIJ 2019. Het was spannend om erachter te komen hoe de productie werd ontvangen. Ik vond het een succes! Niet alleen door de reacties uit het publiek en de stevige discussie die op gang kwam, maar ook omdat ik het zelf heel prettig vond om als workshopbegeleider met de impactproductie te werken. De productie past namelijk goed bij mijn missie als ambassadeur en bij mijn persoonlijke ervaringen in de ggz.

Het bleek een toegevoegde waarde te zijn om na het laten zien van een scène en het voeren van een gesprek daarover, mijn verhaal te vertellen. Iedereen die de impactproductie wil gaan gebruiken, raad ik dan ook aan om een ambassadeur erbij te boeken. Of om een ervaringsdeskundige vanuit de eigen organisatie in te zetten. Een persoonlijk verhaal verstevigt de impact.

Effect: ruimte om over stigma na te mogen denken 
De impactproductie doet dus wat ‘ie moet doen: het heeft effect. De scènes leiden sowieso tot reacties, zeker ook omdat de scènes geïmproviseerd zijn en daardoor enigszins ‘over the top’. Die reacties leiden dan weer tot een gesprek: wat zie ik in de scène gebeuren? Hoe reageert de cliënt? Hoe reageert de hulpverlener? Herken ik hier iets van in mijn eigen praktijk? Belangrijk is dat ik, als workshopbegeleider, benadruk dat er geen ‘goed’ of ‘fout’ bestaat. Het gaat er juist om dat we allemaal mensen zijn en dat we dus allemaal bewust mogen zijn van onze vooroordelen. Door het gesprek wordt dat bewustzijn op gang gebracht.

In alle workshops die ik tot nu toe heb gegeven zie ik dat er ogen worden geopend. Meerdere keren heb ik gehoord: ‘o ja, zo had ik er eigenlijk nog niet over nagedacht’. De impactproductie geeft de ruimte om over stigmatisering in de ggz na te mógen denken.”

Samen Sterk-ambassadeur Anne van Winkelhof schrijft ook op haar eigen website.

Meld je aan voor een update

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen het project ‘In de ggz’ van Samen Sterk zonder Stigma? Het als eerste weten als er een nieuwe tool beschikbaar is? Meld je hier aan voor de update en je ontvangt ongeveer eens in de twee maanden een nieuwsbrief specifiek over dit project. Interessant voor iedereen die wil werken aan een destigmatiserende zorgcultuur.

Bron: samensterkzonderstigma.nl

Dit bericht is 2054 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail