Social Run – 555 kilometer rennen voor meer openheid over psychische aandoeningen

Facebooktwitterlinkedinmail

14 september 2017 – 555 kilometer lopen in 48 uur. Voor die monsterlijke tocht, de Social Run, hebben 800 deelnemers zich vrijwillig aangemeld. Ze hebben dan ook een missie: zorgen dat er meer aandacht komt voor praten over psychische aandoeningen, zo meldt nhnieuws.nl

Walter van Gelderen uit Warmenhuizen is één van de vele Noord-Hollandse deelnemers aan de Social Run. Hij loopt namens het team Hart voor GGZ en is met zijn 75 jaar één van de oudsten. “Mensen bestempelen zichzelf soms als een loser als ze een psychische aandoening hebben, maar daar hoef je helemaal niet zo mee te worstelen. Het kan anders.”

Hij weet er zelf alles van. Hij traint regelmatig een groep GGZ-patiënten en vertelde vorig jaar in de documentaire ‘Ik ben alcoholist’ openhartig over de alcoholverslaving waarmee hij jarenlang worstelde. Volgens hem is praten over een verslaving te vergelijken met het praten over je psychische problemen. Dat gebeurt heel weinig en moeizaam. “Dat is foute boel en met dit soort lopen proberen we dit open te gooien.”

Depressie
Zo hebben veel van de honderden deelnemers een zeer persoonlijk verhaal als motivatie om mee te doen aan de monstertocht. Zo ook de Hoofddorpse Anne Marsman. Ze is de teamleider van het team Hart voor GGZ. “Ik heb een geschiedenis van eetstoornissen en een depressie. Daar heb ik heel lang niet over gesproken, omdat ik me er voor schaamde. Op een gegeven moment wilde ik er wel over praten en merkte ik hoe belangrijk dat was.”

Volgens Anne krijgt de helft van de mensen tijdens zijn of haar leven last van een psychische aandoening en is de aandacht daarom heel belangrijk. Het gaat dan om allerlei vormen zoals psychoses, depressies, angststoornissen en een burn-out. “We doen dit met name om openheid te stimuleren.” Voor elk meter die ze lopen verdienen ze ook geld dat aan dit doel besteed kan worden.

Adrenaline
Openheid en er over praten is de missie, maar de 555 kilometer die de teams in 48 uur in estafettevorm gaan lopen is ook een hele opgave. De lopers rennen het hele weekend een grote ronde om het IJsselmeer. “Het is voor mij onbekend gebied. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan”, zegt Walter.

Anne heeft vorig jaar ook meegedaan en weet wat haar te wachten staat. “Het is heel zwaar, want je gooit je hele ritme om. Je gaat ’s nachts rennen, je gaat ’s ochtends rennen, je weet niet waar je bent. Maar het is ook heel gezellig en je weet waar je het voor doet. Walter: “We hebben een geweldig team en de adrenaline zal er voor zorgen dat we het gaan volbrengen.” Het team is om 12.00 uur vanuit het Utrechtse Bunnik vertrokken en zal daar naar verwachting zondag rond een uur of 14 uur weer aankomen.

Bron: nhnieuws.nl

Dit bericht is 2633 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail