Gemeenten gaan zelf schulden opsporen om huisuitzettingen te voorkomen

Facebooktwitterlinkedinmail

30 december 2020 – Gemeenten zijn vanaf 1 januari verplicht om persoonlijk contact te zoeken met inwoners met schulden. Met woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars, waterbedrijven en energieleveranciers is afgesproken dat zij zo vroeg mogelijk signalen van betalingsachterstanden door geven aan de gemeenten. Op die manier moet voorkomen worden dat inwoners in  problematische schulden raken. 

Deze methoden vroegsignalering van schulden wordt nu door slechts 80 van de 355 gemeenten ingezet, aldus de schuldhulpkoepel NVVK.  Het merendeel van de overige gemeenten doet er nu nog niets mee ondanks de oproep van de Rijksoverheid om de ‘vroegsignalering’ als belangrijk onderdeel te zien van de schuldenaanpak en voorkoming van huisuitzetting.

De projecten in gemeenten laten de afgelopen jaren positieve resultaten zien. Uit een Amsterdamse onderzoek bleek al in 2014 dat iedere euro die in het project vroegsignalering schulden werd geïnvesteerd een besparing voor de maatschappij opleverde van bijna 2,50 euro.

De privacywetgeving zorgt de afgelopen jaren wel voor terughoudendheid bij veel gemeenten en schuldeisers.  In een nieuwe wet is nu geregeld dat de uitwisseling van gegevens over betaalachterstanden tussen gemeenten en schuldeisers mag. Sterker nog: gemeenten moeten verplicht contact zoeken met hun inwoners als ze signalen over schulden krijgen. ”

Bron en uitgebreid artikel: nos.nl 

Dit bericht is 1559 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail