Studenten geven 2020 dikke onvoldoende, veel stress en eenzaamheid

Facebooktwitterlinkedinmail

30 december 2020 –  Studerende jongeren in Nederland sluiten het coronajaar 2020 af met een 4,8. Ter vergelijking, 2019 wordt beoordeeld met een 7,4. Het Nederlandse EdTech platform StudeerSnel vroeg meer dan 500 Nederlandse studenten een gelukscijfer te geven aan dit bijzondere jaar. Voor 2021 worden betere tijden voorspeld. Studenten verwachten 2021 een 6,4 te geven.

Het vaccinatieprogramma dat op het punt staat te starten, speelt mogelijk een rol in de positievere verwachting voor aankomend jaar. Nederlandse studenten zien COVID-19 vaker als een gevaar voor anderen (86 procent) dan als een gevaar voor de eigen gezondheid (46 procent). Maar zodra het kan, wil 60 procent van de studenten zich laten vaccineren. Hierin verschillen de Nederlandse studenten niet met studenten in andere landen waar de vaccinatiebereidheid ongeveer op hetzelfde niveau ligt.

StudeerSnel vroeg de studenten ook of zij vinden dat ze de door overheid opgelegde maatregelen goed opvolgen. Bijna 80 procent van de studenten doet dit naar eigen zeggen. En maar liefst 98 procent van de Nederlandse studenten zegt het verplichte mondkapje te dragen.

Helft van de studenten is eenzaam
Dat 2020 een jaar is om snel te vergeten, blijkt verder uit de negatieve gevoelens die ook onder studenten sterker geworden zijn bij de tweede golf. Tijdens de eerste lockdown dit jaar gaf de helft van de studenten al aan dat zij veel stress hadden en 38 procent voelde zich eenzaam. Negatieve gevoelens als frustratie, stress en eenzaamheid zijn nu nog sterker aanwezig. Het aantal studenten dat zich eenzaam voelt is bijna verdubbeld tot 68 procent.

Iris van der Steen is millennial psychologe. “Het hebben van sociale contacten tijdens je studietijd is ontzettend belangrijk voor studenten. Je hebt een bepaalde voorstelling van hoe deze tijd zal zijn en dat loopt totaal anders. Daarnaast verloopt het onderwijs vaak chaotischer en ben je nog meer op jezelf aangewezen. Dit kan inderdaad voor veel frustratie, stress en eenzaamheid zorgen”, legt zij uit.

78 procent heeft stress 
Bijna 60 procent geeft aan dat zijn of haar mentale gesteldheid is verslechterd tijdens deze tweede golf. Eerder dit jaar voelde 52 procent van de studenten zich het vaakst gefrustreerd en 51 procent gestresst. Nu voert stress vooral de boventoon met 59 procent en is 55 procent van de studenten veelal gefrustreerd. Van alle studenten geeft maar liefst 78 procent aan regelmatig tot extreem vaak met stress te kampen.  Dit alles heeft als gevolg dat ruim een derde van de studenten aangeeft dat studieresultaten eronder lijden en verslechterd zijn.

StudeerSnel
StudeerSnel, in het buitenland actief onder de naam StuDocu is een van origine Nederlands platform dat wereldwijd is uitgegroeid tot een community met internationale allure. Het behoort tot de top 3 van wereldwijde EdTech platformen. Momenteel gebruiken elke maand meer dan 17 miljoen studenten StudeerSnel om toegang te krijgen tot hoogwaardig studiemateriaal. Studenten van bijna 2000 universiteiten stellen de beste documenten beschikbaar om te bekijken of te downloaden. De visie van StudeerSnel is studenten te helpen een eerlijk speelveld te creëren door iedereen toegang te geven tot dezelfde documenten, ook docenten, en het onderwijs naar een hoger niveau tillen.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 2561 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail