15 september 2021 – Het was al bekend dat psychische klachten kunnen ontstaan door financiële problemen. Daarom is het zo belangrijk dat behandelaars ook vragen naar de financiële situatie van de cliënt. Ondanks dat men voor schuldhulpverlening vaak ergens anders moet zijn, kan de ggz-medewerker het wel bespreekbaar maken.
Veel mensen die flinke schulden hebben, praten uit schaamte hier niet graag over. Zeker als ze geen uitweg meer zien neemt de angst en schaamte het over en stoppen ze dit probleem het liefst zo ver mogelijk weg. Helaas lost het probleem zich hiermee niet op, het financiële probleem wordt hierdoor vaak alleen maar nog groter.
Kleine of grote schulden
Er zit verschil in de mate van de financiële problemen. Soms is er door bepaalde besparingen en door meer structuur in de financiële situatie te brengen nog wel een oplossing dichtbij. Abonnementen opzeggen, kritischer boodschappen doen en zelfs verzekeringen en energie vergelijken kunnen soms wat financiële verlichting brengen. Als er grotere problemen zijn, dan is ook hierbij professionele hulp nodig. Een bewindvoerder bijvoorbeeld.
Machteloosheid en moedeloosheid
Langdurige financiële problemen kunnen als zeer bedreigend worden ervaren en ontzettend veel stress veroorzaken. Gevoelens zoals onzekerheid, machteloosheid en moedeloosheid zijn hier normale verschijnselen. Dit kan een voedingsbron zijn voor een depressie. Om het niet zo ver te laten komen, is het voor de cliënt verstandig om zo snel mogelijk hulp op het financiële vlak te zoeken.
Wet schuldsanering natuurlijke personen
Zo is er bijvoorbeeld de Wsnp, ofwel de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Dit is een wettelijke regeling voor mensen die zoveel schulden of zulke hoge schulden hebben dat ze niet zonder hulp binnen drie tot vijf jaar volledig af te lossen zijn. Het gaat hier dus om mensen met ‘problematische schulden’. Een gemeentelijke kredietbank kan in zo’n geval een saneringskrediet verstrekken wat in 36 maanden aan de gemeentelijke kredietbank moet worden terugbetaald. Mensen moeten met dit krediet hun schulden in één keer aflossen en houden daarna alleen nog een schuld aan de gemeentelijke kredietbank over. Hiermee wordt het schuldprobleem overzichtelijk gemaakt wat een grote last van de schouders af kan halen en daardoor ook de stress enorm kan verminderen.
Het saneringsplan
Er wordt wel altijd een saneringsplan opgesteld, een plan wat meestal drie jaar duurt. Als de persoon met schulden zich aan dit plan houdt, is die persoon na drie jaar vrij van schulden. Om in aanmerking te komen voor de Wsnp zijn er wel een aantal voorwaarden. De ggz-professional kan helpen om de samenwerking te zoeken met de schuldhulpverlening. Als ggz-medewerker heb je geen actieve invloed op de besluitvorming betreffende de schuldhulpverlening, maar je kunt de cliënt hierin wel adviseren en ondersteunen.
Bron: persbericht
Dit bericht is 2388 keer gelezen.