Bijna helft van de medewerkers in de zorg voelt werkdruk toenemen

Facebooktwitterlinkedinmail

31 juli 2019  – Bijna de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden die deelnamen aan een peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) ervaart meer werkdruk dan in 2018. Slechts 10 procent van de respondenten meldt een afname van werkdruk ten opzichte van vorig jaar, schrijft het AD. De peiling werd gedaan onder bijna duizend zorgmedewerkers,  zo meldt NU.nl.

Het rondkrijgen van roosters is lastig, zeker in de zomermaanden. Een op de zeven zorgmedewerkers geeft aan dat zij tijdens hun vakantie zelf voor vervanging moeten zorgen. Soms moet personeel zelfs eerder terugkomen van vakantie. Een wijkverpleegkundige vertelt aan de krant dat de onderbezetting in de zomer effect heeft op cliënten.

Zo wordt er soms aan cliënten gevraagd of ze “een dagje zonder steunkousen kunnen” en wordt er in de zomer geregeld een douchebeurt overgeslagen. “We vragen de patiënt dan om zichzelf te wassen.”Thuiszorgorganisatie Vitras schakelt in de zomer studenten met een zorgopleiding in, om lichte taken als wassen een aankleden over te nemen, vanwege de onderbezetting.

Directeur V&VN: ‘Stop meer energie in behoud personeel”
Volgens V&VN zijn de maatregelen die zorginstellingen nemen om de werkdruk te verlagen niet anders dan in voorgaande jaren. Zo zouden ziekenhuizen opnieuw kijken voor vermindering van bedden of sluiting van hele afdelingen en worden er in de wijkverpleging cliëntenstops ingevoerd tijdens de zomer.

De zorgsector kampte in 2018 met 31.000 openstaande vacatures en de uitstroom is hoog. Sonja Kersten, directeur van V&VN, vindt dat binnen de sector meer energie moet worden gestoken in het behoud van het huidige personeel. Lukt dit niet dan loopt de sector volgens haar “het risico dat nieuwe medewerkers afhaken door de aanhoudende werkdruk.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3590 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail