Afschaffen van isoleercel bij GGZ-instellingen lukt ondanks belofte niet

Facebooktwitterlinkedinmail

31 juli 2019  – GGZ-instellingen slagen er niet in de isoleercel uit te bannen. Het doel om uiterlijk 1 januari 2020 ‘separeervrij’ te zijn, wordt door geen van hen gehaald. In een kwart van de klinieken steeg de afgelopen jaren zelfs het aantal uren dat psychiatrisch patiënten gedwongen werden opgesloten.

Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor dagblad Trouw en De Groene Amsterdammer naar het isoleren van psychiatrische patiënten. Bij een kwart van de ggz-instellingen brachten patiënten tussen 2014 en 2017 meer tijd door in een isoleercel dan voor 2014 . Het gaat daarbij om een toename van het totale aantal uren, zo meldt ook NU.nl.

In juni 2016 beloofden veertien instellingen in het zogeheten Dolhuys Manifest nog de separeercel af te zullen schaffen, omdat “gedwongen opsluiting voor patiënten traumatiserend is”.

Die belofte kan echter niet worden nagekomen, erkennen de instellingen nu. Tussen 2014 en 2017 separeerden ruim een kwart van de GGZ-instellingen niet minder maar méér uren, en bij nog kwart nam het aantal uren nauwelijks af. In andere klinieken was er wel een daling. Over de hele linie werd in 2017 nog 334 duizend uur gesepareerd; slechts 9,3 procent minder dan in 2014.

Investico baseerde zich op cijfers van het Zorginstituut Nederland en hield een rondgang langs vijftien grote ggz-instellingen. Elf instellingen lieten weten dat het niet lukt om te stoppen met separeren. Vier instellingen wilden niet reageren.

‘Meer mensen in klinieken met zware en complexe problemen’

Voor een kleine groep patiënten is separatie vrijwel onvermijdelijk, constateren bijna alle geraadpleegde instellingen. Het gaat om patiënten die door een combinatie van drugs, psychose, agressiviteit en fysieke kracht ‘super uitdagend’ zijn voor de behandelaars. Omdat ‘lichtere’ gevallen nu thuis, elders of niet worden behandeld, is de concentratie in van zulke patiënten met zware en complexe problematiek in klinieken nu veel hoger dan voorheen.

De discussie over het halen van de doelstelling wordt gecompliceerd doordat cijfers onderling slecht vergelijkbaar zijn. In 2012 werden GGZ-instellingen verplicht om op een uniforme manier alle zogeheten ‘dwangmaatregelen’ te registreren. Een jaar voor de ondertekening van het manifest kwam daar echter de klad in, toen het ministerie van Volkskgezondheid de registratie overdroeg aan een stichting die wordt gefinancierd door de zorgverzekeraars.

Bron: nu.nl / platform-investico.nl 

 

 

Dit bericht is 9167 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail